Seksuaalisuuden portaiden malli nyt viehättävänä kirjana vanhemmille

Erja Korteniemi-Poikela ja Raisa Cacciatore:portaat_kansi.jpg

Portaita Pitkin, Opas vanhemmille, WSOY 2010 

Kuinka suhtautua 7-vuotiaan rakkaushaaveisiin? Miten tunteista puhutaan? Miten oikea ystävä tunnistetaan? Miten seurustellaan?

Näistä herkistä asioista lapset ja nuoret haluavat kuulla ja oppia. Portaita pitkin -kirja tekee näkyväksi kaikki ne jännittävän ihanat tunneaskelmat, lasten tykkäämiset ja nuorten ihastumiset, jotka tapahtuvat paljon ennen seksikokemuksia. Niistä pitää puhua ja arvostaa niitä!

Koulujen käyttämää Seksuaalisuuden portaat (Opetushallitus 2000) mallia on käytetty ylä- ja alakouluissa jo yli kymmenen vuoden ajan. Nyt sama, tunteista kertova, porras portaalta etenevä seksuaalikasvatusmalli on saatavilla myös koteihin vanhemmille ja kasvattajille.

Lapsen ja nuoren portaittainen kehitys ja sen suojaaminen ovat kirjassa kiehtovana, yksinkertaisena ja johdonmukaisena mallina havainnollistettuna runsain esimerkein. Jokainen porras on kirjassa myös kuvana. Kirja sopii kaiken ikäisten lasten ja nuorten kasvattajille. Teos tarjoaa vanhemmille vanhempainilloissa jo kauan toivotun mallin kertoa seksuaalisuudesta enemmän tunteina kuin toimintana sekä parhaat neuvot tukea oman lapsensa harkintaa ja omatahtista kehitystä.

portaat.jpg

(Kuva: Annika Hanhivaara)

 Kirjassa kuvataan järjen, tunteen ja biologian tasojen portaittainen kehitys. Lapset ja nuoret tarvitsevat tämän tiedon. Koti voi näin huolehtia, että tunteista puhutaan riittävästi, sekä tukea koulujen seksuaalikasvatusta.

Seksuaalisuuden portaiden avulla lapsi saa mahdollisuuden asettua omalle tasolleen ja arvostaa omaa kehitysvaihettaan, sekä luvan olla juuri sellainen ja sen ikäinen kuin on, kiiruhtamatta ja piittaamatta median ja ikätovereiden paineista.

Kirjassa on myös kuvattu ystävyyden pelisäännöt. Niiden avulla lapsi tai nuori oppii erottamaan oikean ystävyyden alistussuhteesta. Tämä on tärkeä oppi ennen seurustelujen alkamista ja kiusaamisen ehkäisyssäkin. (Ystävyyden pelisääntöjä käsitellään myös lasten kirjassa Ystävyys on ykkönen)

raisaerja.jpg

Erja Korteniemi-Poikela sai Stakesin kunniakirjan Seksuaalisuuden portaat –mallin luomisesta vuonna 1999, Vuoden kehittäjäkätilöpalkinnon vuonna 2000, perusteena seksuaalikasvatuksen kehittäminen,

sekä Vuoden kouluterveyden- huoltotekopalkinnon vuonna 2004 Seksuaalisuuden portaat –mallin johdosta.

 

 

 

 

Portaita pitkin -kirjan kirjoittaminen yhdessä, oli Erjan ja minun monivuotinen unelma. Seksuaalisuuden portaat sytyttivät luennoilla lukuisat ammattilaiset ja vanhemmat kysymään, eikö mallia löytyisi kotikäyttöön, omaan lastenkasvatukseen kirjana. Lopulta päätimme sen tehdä, otimme siihen yhteistä aikaa ja kustantaja näytti vihreää. Saimme apurahaa WSOY:n Kirjallisuussäätiöltä sekä Suomen Tietokirjailijoilta ja vielä kirjailijakodin Italiasta kokonaiseksi kuukaudeksi. Syyskyyn 2009 vietimme siis keskiaikaisessa pikkukylässä luonnosta nauttien, patikoiden ja kirjoittaen, kirjoittaen, suunnitellen, keskustellen ja taas kirjoittaen. Kattoparvekkeella paljaan tähtitaivaan alla parannettiin iltaisin maailmaa kehdestaan tai kyläilevien lasten ja ystävien kanssa. Niin kirjasta ja unelmasta tuli totta.

Tilaa kirja.

Lue artikkeli (Turun Sanomat 15.3.2010) Seksuaalisuuden portaita edetään vähitellen.

Lue Meidän perhe –lehden artikkeli Näin puhut seksuaalisuudesta lapselle.

Tutustu Seksuaalisuuden portaisiin Väestöliiton nettisivuilla.

Tutustu ammattilaisten opetuskansioon Seksuaalisuuden portaat.

Lue artikkeli Miksi seksuaalisuuden portaat?

Lue artikkeli (Turun Sanomat 15.3.2010) Lapsen seksuaalisuuden kehitys vaatii vanhempien tukea.

 

Lukijan palaute sähköpostiin Portaita pitkin -kirjan Ystävyyden pelisäännöistä (28.10.2010):

”Pitikin kertoa, että olemme Villen kanssa taas keskustelleet ystävyydestä ja kaveruudesta. Hän pitää erästä poikaa tosi hyvänä ystävänä, ovat samalla luokalla. Kuitenkin joka päivä on paha mieli, kun se on hänet kampannut tai haukkunut lihavaksi. Eilen illalla luin hänelle ystävyydestä ja sen määritteistä. Nyt olemme molemmat samaa mieltä, että kyseinen poika ei täytä ystävän kriteerejä. Artikkeli oli Villen mielestä niin hyvä, että se pakattiin aamulla reppuun ja opelle vietäväksi. Hän toivoo, että se luetaan luokassa ja kiinnitetään lopuksi koulun ilmoitustaululle ;)
Elikkä terveiset artikkelin kirjoittajalle, ihanaa kun sain jotain kättä pidempää keskustelujen tueksi <3”

mazzano.jpg

Erja ja Raisa ihastuttavassa Mazzano Romanon kirjailijakodissa Italiassa kirjoittamassa Portaita pitkin -kirjaa syyskuussa 2009. Kirjailijakodin myönsi käyttöömme Väinö Tanner -säätiö.