Vanhemmuus

16.9.12 Raisa Cacciatore

Nostan hattua kaikille vanhemmille. Kaikille heille, jotka yrittävät parhaansa ja haluavat tehdä oikein. Ja kaikille heille, jotka toimivat tukivanhempina, tavalla tai toisella, tässä yhteiskunnassa.

Oma jaksaminen on tärkeää. Elämässä on vaiheita, jolloin työ vaatii paljon, terveys saattaa temppuilla, parisuhde kriisiytyy tai talous kaatuu. Kaiken tämän rinnalla pitäisi voida huomioida lapset, yksilöllisine tarpeineen.

Jokainen lapsi syntyy eri vaiheeseen vanhemmuutta. Ensimmäinen lapsi synnyttää vanhemmaksi. Vanhempana ihminen on tismalleen sen ikäinen kuin vanhin lapsi. Jokainen lapsi synnyttää uutta. Vanhemmuus muuttuu myös ajassa, kun saa tietoa tai malleja aiheeseen liittyen.

Vanhemmat tarvitsevat tietoa, malleja ja mahdollisuuksia. Tietoa lapsen ja nuoren kehityksestä ja lasta/nuorta auttavasta kasvatuksesta. Esimerikiksi, että kannattaa aina vastata kun lapsi kysyy, tai että runsas keskivahva koskettaminen on tärkeää stressinsiedon ja itsetunnon kehitykselle jne.

Malleja voi saada toisten vanhempien katselusta. Miten he reagoivat kolmevuotiaan raivoon tai murrosikäisen epätoivoon? Malleja olemme saaneet oikeastaan vain omilta vanhemmiltamme, se on aika suppea otos. Toisten perheiden katseleminen voi olla silmiä avaavaa: noin ei ainakaan kannata tehdä! Tai: noin ehkä minunkin kannattaisi tehdä.

Mahdollisuudet tarkoittavat sitä, että saa olla lapsensa kanssa, ei ole koko ajan pakko olla töissä tai kukaan ei eristä lapsesta. Se tarkoittaa etenkin yhteiskuntapoliittisia päätöksiä, ettei vanhemmoimista tehdä mahdottomaksi raskauttamalla heitä liian rankoilla vaatimuksilla.

Ymmärrä erilaisia temperamentteja ja yksilöitä. Huomaa, että lapsella on oma tahto, omat unelmat ja ne antavat elinvoimaa. Hoida kykyäsi olla läsnä, hallita stressiä ja ole läsnä lapselle ja nuorelle. Suojele iloista koti-ilmapiiriä - ja jos rakennat turvallista ja leppoisaa oloa, lapset ja nuoret tuovat kyllä siihen sen ilon. Ja etenkin: hoida omaa jaksamistasi, elämänhallintaasi ja tunteiden hallintaa. lapset ja nuoret oppivat ne sinua matkimalla, sinulta kopioimalla.