Erilaisuus, itsetunto ja pojat

lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore

Kaikki lapset ovat erilaisia, yksilöitä ja persoonia. Joukkoina ja tilastollisesti pojat ja tytöt eroavat hiukan toisistaan ja ovat eri tavoilla riskialttiita ja tukea tarvitsevia. Myös ikä tuo omat juttunsa, sekä lapsen erityispiirteet. Itse asiassa jokainen omanlainen lapsi ja tietty kehitysvaihe tarvitsisi hiukan erilaista vanhemmuutta ja hoivaa.

Lapsi kaipaa aikuisten tukea ja valvontaa jatkuvasti. Moni on vauhdikas ja villi ja hänelle helpommin sattuu ja tapahtuu kommelluksia. Toiset ovat varovaisempia ja hiljaisempia. Yhtä kiinnostavat toiminta ja rajut leikit, toinen keskittyy lukemaan. Riskialttiit pojat herättävät joskus kasvattajissakin tarpeen rajoittaa ja hillitä kaikki energia. Pojilla on kehityksessään sellainen tilanne, että usein vasta vapaan, riehakkaan leikin jälkeen he pystyvät keskittymään, oppimaan ja rauhoittamaan itseään. Se siis parantaa heidän itsesäätelykykyään. He tarvitsevat säännöllisiä, toistuvia liikuntahetkiä päivän mittaan.

Nuoruudessa kehon muutokset, itsenäistyminen, etäisyyden otto, seksuaalisuuden herääminen sekä tunteiden hallinta ovat suuria haasteita. Kehitys pakottaa lapsen muutokseen, kohti tuntematonta. Uhma ja unelmat sekä kaveriryhmä antavat voimaa kohti itsenäistymistä. Uusia näkökulmia, kiinnostuksen kohteita ja vuoroin mahtavia, vuoroin musertavia tunteita valtaa kehon ja mielen. Ärsyttää, hämmentää ja pelottaa. Kaikkein eniten hämillään on usein nuori itse. Kuka antaa mallia ja tietoa kehityksestä ja isona olemisesta?

Aggression hallinnan opettelu on tarpeen erityisesti pojille! Tilastoissa poikien ”kiusaaminen” on usein silkkaa väkivaltaa ja pahoinpitelyrikoksissa tulee huikea nousu murrosiän myötä. Tavallisimmat syy nuoren miehen kuolemaan ovat itsemurha, tapaturmat ja murhatuksi tuleminen. Miten hallita impulssejaan, kun keho kiihtyy ja mielessä jylläävät suuret tunteet? Miten toiminnan mies osaisi joskus myös ottaa aikalisän tai jättää vastaamatta haasteeseen?

Näiden repivien ja haasteellisten tunteiden kautta tavoitellaan irtiottoja ja rohkeutta seisoa omilla jaloillaan riippumattomana, sekä pitää puoliaan. Nekin ovat siis kehitykselle voimavara. Vaikka tunteet tekevät usein kipeää, ne itsenäistävät ja auttavat myös itsetuntoa rakentumaan. Ilman haasteellisia tunteita ja murrosiän kuohuntaa nuori ei irrottautuisi vanhemmistaan ja turvallisesta kodistaan. Irtiottoja myös koulun säännöistä ja ystävyyssuhteista voi tapahtua. Aggressio positiivisena voimavarana tarkoittaa sitä, että rankkojen tunteiden kautta lapsi ja nuori rakentavat sisäistä vahvuuttaan ja identiteettiään. He myös sisäistävät normeja ja oppivat suojaamaan itseään. Sisuuntumisesta saa myös puhtia.

Seksuaalisuus on ihmisen sisäinen ominaisuus, herkkä ja näkymätön, muuttuva voimavara. Lapsuuden innokas uteliaisuus vaihtuu nuoruuden hämmennyksen, itsetutkiskelun ja haavoittuvuuden kautta hiljalleen varhaisaikuisuuden rohkaistumiseksi ja kokeilunhaluksi. Impulsiivisuus ja uhkarohkeus värittävät joskus tätäkin kehitystä, useammin kuitenkin arkuus ja ujous. Nuoret kaipaavat malleja puhua tunteista, sillä kaveripiireissä herkkyyttä, haavoittuvuutta ja tunteita usein vähätellään tai paisutellaan. Median, internetin ja kavereiden painostus voi johtaa virheratkaisuihin tai liian aikaisiin kokemuksiin.

Pojilla kasvava lihasmassa, median mallit ja hormonit saavat aikaan joskus vaaratilanteita. Halu olla oikeanlainen, kilpailuvietti, riskinottajien ihailu sekä monet houkutukset täytyy omalla kohdallaan ratkaista. Aikuista auktoriteettia tulee mieleen haastaa ja vastustaa, vaikka miehen mallia toisaalta kovasti kaipaa. Oman tulevaisuuden suhteen tehdään isoja valintoja.

Oikean tiedon, perheen tuen ja hyvän itsetunnon avulla voidaan parhaiten ehkäistä riskejä. Itsetunnon perustaa rakennetaan pienestä pitäen. Aikuisen innostuminen, kiireettömät kohtaamiset, läsnäolo, huolenpito ja kiinnostus ovat avainasemassa. Poikien erityisyyttä ja tarpeita kannattaa tuntea ja tukea. Kun lapsi tuntee olevansa arvokas, tärkeä ja tarpeellinen, hän haluaa myös suojata itseään. Tavallisimmat riskitkin on hyvä tuntea. Miten jaksaisi antaa aikuista mallia ja osaisi tukea oikein? Mitä tarkoittavat käytännössä rajat ja rakkaus? Näistä olisi hyvä keskustella!

Materiaaleja:

R Cacciatore:  Kapinakirja.  VL_markkinointi 2009, Väestöliitto.

R Cacciatore: Huomenna pannaan pussauskoppiin! Eväitä tyttönä ja poikana kasvamisen haasteisiin syntymästä murrosikään. WSOY 2007.

R Cacciatore, E Korteniemi-Poikela, M Huovinen Miten tuen lapsen ja nuoren itsetuntoa? WSOY 2008.

E Korteniemi-Poikela, R Cacciatore: Portaita pitkin, WSOY 2010

R Cacciatore, E Korteniemi-Poikela, J Ryynänen, A Ryynänen, D Apter: Legopalikoista Leopardikalsareihin – pojan matka mieheksi. Tammi 2009

R Cacciatore, S Koiso-Kanttila :Pelastakaa pojat. Minerva 2008.

 P Brandt, E Korteniemi-Poikela, R Cacciatore, M Huovinen: Hei beibi mä oon tulta! WSOY 2004