ipanat_kansi.jpgIhanat ipanat  Temperamenttikirja

Vauva on yksilö jo syntyessään!

Niina Komsi, Raisa Cacciatore, Lea Hyvärinen, Osmo Penna.

Ensikirja. Katselukirja vauvalle, tietokirja vanhemmalle. Varhainen vuorovaikutus.

Kirjassa on juuri oikeat värit ja kuviot, joista vauva innostuu ja ihastuu. Kuvat on erityisesti suunniteltu vastasyntynyttä vauvaa ihastuttaviski ja kiinnostaviksi, tukeutuen vauvan näkötutkimukseen sekä kehitysneuropsykologiaan.Vauva rakastaa katsella kirjaa! Aikuinen voi kertoa iloisista kuvista loruja ja tarinoita vauvalle.

Teksti tarjoaa tietoa vastasyntyneen vanhemmalle. Tämä kirja kertoo temperamentista. Oma vauva on yksilö jo syntyessään. Tässä kirjassa kuvataan hauskasti lukuisia vauvojen temperamentteja: rytmitön/säännöllinen, seurallinen/tarkkaileva jne.

Tutustu vauvaan avoimin mielin

Jokaisen syntyvän vauvan temperamentti on omansalainen. Temperamentti on monien ominaisuuksien yksilöllinen sekoitus. Vauva ei voi sitä itse valita.

Yksi vauva nauraa kovaa ja kiljuu riemusta ja toinen vain hymyilee vienosti. Heillä voi silti olla ihan yhtä kivaa! Joku huutaa kovaa ja toinen kitisee hiljaisesti, eikä se tarkoita sitä, että kovalla huutajalla olisi yhtään sen pahempi olo. Vauvoilla vain on erilaiset tavat ilmaista tuntemuksiaan.

Yksi vauva voi tulla aina samaan aikaan nälkäiseksi ja keskittyä sitten pelkästään syömiseen. Toisen nälkä tulee milloin tulee, ja silloinkin tarvitaan lelu tai kirja ja jutustelua ennen kuin vauva malttaa syödä. Kumpikin tapa on ihan hyvä ja kuvastaa vauvan ikiomaa tapaa toimia ja kokea asiat.  Temperamenttiaan ei voi vaihtaa eikä valita.

ii_aukeama.jpg

Vanhemmat joskus vertaavat omaa vauvaansa toisiin lapsiin ja saattavat jopa kokea huonommuutta, ellei oma vauva ole vaikkapa yhtä rauhallinen, utelias tai helpporytminen. Vauvat ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, synnynnäisesti erilaisia ja aivan yhtä hyviä. Oman vauvan herkkyyteen ja rytmeihin kannattaa tutustua avoimin mielin. Kun oppii, mistä vauva nauttii tai mikä juuri hänelle on hankalaa, voi arkipuuhat suunnitella niin että ne sujuvat parhaiten.

Vauvan kokemus itsestä rakentuu aikuisen hyväksynnästä

Vauvan itsetunto, käsitys itsestään ja maailmasta alkaa rakentua heti syntymästä lähtien. Tähän rakentamiseen vanhemmat osallistuvat. Jos vanhempi ajattelee, että oma vauva on ”vaikea” tai ”tuhma”, hän saattaa asennoitua kielteisesti. Jos hän sen sijaan oivaltaa, että vauva ei valitse temperamenttiaan, ja että haasteellinenkin temperamentti hiljalleen kehittyy, hän ei ole huolissaan. Tämä kirja tukee odotus- ja vauvavuoden aikana myönteistä vanhemmuutta. Vanhempien myönteinen suhtautuminen oman vauvansa erityispiirteisiin tukee lapsen itsetunnon kehitystä alusta asti.

niina_komsi.jpgIhanat ipanat -kirjassa eri temperamenttipiirteitä esitelläänkin seitsemän aukeaman verran.

Asiantuntijana on vauvaiän temperamentin ja kehityspsykologian tutkija, psykologian tohtori Niina Komsi.

Osta kirja.

Katso vauvakirjaston WSOY:n sivut.

Lue Niina Komsin artikkeli Temperamentti haittaa turhan monen koulutietä (17.8.2009).

Lue Maria Aarnion artikkeli Studio 55:ssä Ujous ei ole vamma – lähipiiri voimavarana (10.3.2010). 

Kirjan kaikki tekstit ovat myös ruotsiksi.                                                   Niina Komsi

Ihanat ipanat temperamenttikirja, tekijöiden kommentit:

”Vauvalla on jo syntyessään oma temperamentti, eli ainutlaatuinen tapa tuntea ja toimia. Tämä varhainen temperamentti, sekä temperamentin ja ympäristön välinen vuorovaikutus ovat tärkeitä kehitystä ennustavia tekijöitä.  Vauvan temperamentin huomioiminen auttaa aikuisia ymmärtämään mikä vauvalle on mukavaa ja mikä hankalaa.  Tutustumalla vauvan temperamenttiin saa myös arjen sujumaan mukavammin.” Yliopiston lehtori, Psykologian tohtori Niina Komsiosmo_p.jpg

”Vauvan hyvä olo syntyy siitä, että häntä ymmärretään. Vanhempia joskus ihmetyttää oman vauvan erilaisuus, kun häntä vertaa naapurin vauvaan. Tutustu lapsen ominaisuuksien synnynnäisiin eroihin! Tämä helpottaa myönteisen vuorovaikutuksen luomista vauvan kanssa.” Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore

”Aluksi vauva pystyy näkemään selkeitä värejä ja kontrastien luomia rytmejä. Tässä kirjassa haluamme antaa väri-iloa vauvoille ja aikuisille, vauvan aistien ehdoilla.” AD, Graafikko Osmo Pennalea_h.jpg

 

 

 

 

 

”Vauvakin voi joskus tarvita silmälasit! Jos vauvasi ei kiinnostu näistä kuvista, tai sinulla on tunne, että kontakti vauvasi kanssa on erilaista kuin toisten lasten kanssa vauvaiässä, vauvan näkö kannattaa selvittää. Näön kautta kulkee valtaosa vauvan kommunikaatiosta.” Silmälääkäri, silmätautiopin ja kehitysneuropsykologian dosentti Lea Hyvärinen.

Lue Anniina Malinin blogi Lapsen hyväksyminen sellaisena kuin hän on  (1.3.2011)

Tutustu Lea Hyvärisen nettisivustoon Lea-test

Tutustu Osmo ja Virpi Pennan nettisivustoon.