Aggressiokasvatus

Raisa Cacciatore 15.6.2011

Tunteita on ja saa olla

Lasten aivot rakentuvat huimaa vauhtia. Haastavien tunteiden, kuten uhman, mustasukkaisuuden ja pettymyksen sietämistä harjoitellaan pienestä pitäen.

On tärkeää antaa lapselle mahdollisuus kohdata näitä tunteita ja oppia pärjäämään niiden kanssa. Tunne on pelkkä tunne, ei vielä teko. Tunteita saa olla, mutta omia tekojaan tulee oppia pikku hiljaa hallitsemaan. Aina se ei ole ollenkaan helppoa. Mutta jo tunteen ja teon erottaminen eri asioiksi on lapselle suuri oivallus. Jokaisen tunteen vallassa ei ole pakko toimia.

Jos tunteella on pakko tehdä jotain, pääsääntö on: mitään ei saa mennä rikki, ketään ei saa satuttaa eikä mitään peruuttamatonta saa tapahtua. On muistettava, että lapset vasta harjoittelevat tuon taidon alkeita ja nuoretkin ovat pulassa itsesäätelyn ja tunteitten hallinnan kanssa. Edes aikuiset eivät aina ja helposti hallitse itseään suutuspäissään.

Lue lisää Ohjeita haastavien tunteiden hallintaan ja Rajat ja rakkaus, miten?

Lue lisää - Aggression 18 porrasta

Hyvä uusi kirja on Sisu, tahto ja haastavat tunteet - Portaat itkupotkuraivarista aggression hallintaan.

Opetushallitus 2008: R Cacciatore: Aggression portaat / Aggressionens trappsteg.

Väestöliitto on julkaissut vanhemmille suunnatut v 2008 Kiukkukirjan (0-7v) ja Kapinakirjan v 2009 (7-20 v). Aiheesta löytyy tietoa myös Väestöliiton Murkun kanssa –palvelusta.

Tutustu nettisivuun aiheesta kohteessa Väestöliitto.

Tulosta tai tilaa juliste. Tarkoitettu keskustelun avaukseksi tiloihin, joissa lapset, nuoret tai vanhemmat liikkuvat. Sähköpostiosoitteesta taru.pirttiaho(at)vaestoliitto.fi.

Tutustu luentoesittelyyn.

Kuuntele radiohaastattelu aggressiokasvatuksesta (toimii hyvin suorakuunteluna jos internetselaimesi on Firefox 6.0, Chrome tai Internet Explorer 8. Muussa tapauksessa lataa mp3-tiedosto koneellesi ja kuuntele musiikkiohjelmallasi.)