Syliseikkailu sylis_kansi.jpg- Ensimmäisen vuoden kehitysportaat, vauvaleikit ja varhainen vuorovaikutus.

Mirjam Kalland, Raisa Cacciatore, Lea Hyvärinrn, Osmo Penna

Ensikirja. Katselukirja vauvalle, tietokirja vanhemmalle. Varhainen vuorovaikutus.

Kirja viehättää jo vastasyntynyttä vauvaa. Siinä on juuri oikeat värit ja kuviot, joista vauva innostuu ja ihastuu. Vauva rakastaa katsella kirjaa! Kirjan kuvitus on koko sarjan ”vahvin”, joten se herättää kaikkein voimakkaimmin vauvan kiinnostuksen (tai ärsyyntymisen).

Kirja korostaa läheisyyden ja läsnäolon sekä ilon merkitystä vauvan varhaisvaiheissa.

Syliseikkailu -kirjassa käydään läpi vauvan ensimmäisen vuoden kehitysportaat vauvaleikkien ja yhteisten puuhahetkien avulla. Kirjan kuvat vauvan aisteja palkitsevasti ja vauva haluaa palata kirjaan yhä uudelleen. Näin tulee testattua myös vauvan näkö. Vauvan iloksi aikuinen voi jutella kuvista ja keksiä niihin liittyviä tarinoita tai loruja.

miriamk.jpg

Teksti tarjoaa tietoa vastasyntyneen vanhemmalle. Tämä kirja kertoo perinteisiä vauvojen leikkejä ja aukeamat seuraavat ensimmäisen vuoden kehitysportaita. Ensimmäiset ohjeet ja vinkit soveltuvat yhdessäoloon ihan pienen vauvan kanssa ja myöhemmin on leikkejä, jotka kiinnostavat jo isompaa vauvaa. Näin aikuinen tutustuu vauvaleikkien antoisaan ja kiehtovaan maailmaan. Tekstit on suunnattu aikuiselle, tarjoamaan tietoa ja kannustamaan hauskaan yhdessäoloon. Samalla aikuinen voi rakentaa turvallista ja lämmintä suhdetta vauvaan.

Tukea varhaiseen vuorovaikutukseen

Vauvan kanssa toimiva aikuinen voi ottaa yhteyttä vauvaan lasta kiehtovilla tavoilla. Tänä päivänä monet vanhemmat ovat kokemattomia ja kaipaavat tukea ja vinkkejä varhaiseen vuorovaikutukseen. Tämän kirjan avulla se onnistuu! Näin sekä aikuinen, että vauva saavat onnistuneita yhdessäolon kokemuksia.

Lapsen kehitysportaiden asiantuntijana on kasvatustieteen tohtori Mirjam Kalland, joka on perehtynyt vanhempien ja lasten välisiin kiintymyssuhteisiin. Hän on myös toiminut lasten psykoterapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Kalland on ollut sekä Helsingin yliopiston sosiaalityön ja perhetutkimuksen että Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen dosentti. Mirjam Kalland toimii nykyisin MLL:n pääsihteerinä.

Lapsen näön asiantuntijana on toiminut kaikissa sarjan kirjoissa kehitysneuropsykologian ja silmätautiopin dosentti, LKT Lea Hyvärinen. Hän on kehittänyt useita, kansainvälisesti paljon huomiota saaneita menetelmiä vauvan näön tutkimiseen.pennakertut.jpg

Kirjan on kuvittanut AD, graafinen suunnittelija Osmo Penna. Monet kuvat voivat poiketa hätkähdyttävästi totutuista pehmeistä pastellisävyistä, mutta vauvat pitävät kirkkaista kontrasteista ja mustavalkoisesta grafiikasta, koska heillä näköaisti on vasta kehittymässä. Kuvat on erityisesti suunniteltu vastasyntynyttä vauvaa ihastuttaviksi ja kiinnostaviksi, tukeutuen vauvan näkötutkimukseen sekä kehitysneuropsykologiaan. Jos vastasyntynyt kiinnostuu kirjan kuvista, joita näytetään noin 30 sentin etäisyydeltä, on hänen näkönsäkin samalla testattu normaaliksi.

Syliseikkailu –kirja on ollut äitiyspakkauksessa vuosina 2000 ja 2001.

Vanhempien kommentteja Syliseikkailusta äitiyspakkauksen asiakastutkimuksessa (tutkija Pentti Takala, Kela): ”Ollut ahkerassa käytössä, vauva pitää katselusta! Edelleen lempikirja vaikka muitakin on hankittu. Kirjaa luetaan päivittäin, joskus kaksikin kertaa päivässä. Vauva tuntuu olevan innoissaan kirjasta! Bra med två språk.”

Terveyden edistämiskeskuksen arviointilauseke: "Vauvaperheen ensimmäinen kirja, josta saa vinkkejä vauvan kanssa yhdessä leikkimiseen."

Pikkulapsiperheessä jaksaminen, kasvatus- ja parisuhdetaidot joutuvat tiukkaan testiin. Silloin on hyvä olla käsikirja jos toinenkin käden ulottuvilla. Vauvaperheeseen kannattaa viedä hyödyllinen tuliainen!

Tilaa kirja. 

Lue Mirjam Kallandin haastattelu Opettaja-lehdessä (12/2008) Lapsella on väliä.

Tutustu Mirjam Kallandin ja Sinikka Maliniemi-Piispasen kirjaan Vauvan kiikku.

Tutustu Lea Hyvärisen artikkeliin Lapsen näön kehityksestä ja tutkimisesta

Tutustu Lea Hyvärisen nettisivustoon Lea-test

Tutustu Osmo ja Virpi Pennan nettisivustoon.

Kirjassa kaikki tekstit ovat myös ruotsiksi.

lea_h.jpgosmo_p.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Osmo Penna                                                                        Lea Hyvärinen