Miten seksis­tä puhutaan? Kuinka vastataan eri ikäisten kehoon, tunteisiin tai kehitykseen liittyviin kysymyksiin? Miten rajoja opetetaan?  pussauskoppi_kansi.jpg

Huomenna pannaan pussauskoppiin

Raisa Cacciatore, WSOY 2007

Opas vanhemmille. Eväitä hyvään seksuaalikasvatukseen syntymästä murrosikään

Pääteokseni, jossa kiteytyy yli 25 vuoden työkokemukseni.

Joka kodin perusopas lapsen ja nuoren seksuaalisuudesta vanhemmille ja ammattilaisille.

Sisältää kokemukseni ja näkemykseni koko työuraltani seksuaalikasvattajana. Tähän kirjaan olen koonnut kaikki tärkeät asiat ja kysymykset joita vanhemmat kohtaavat. Siinä on kysymyksiä vanhemmilta, ammattilaisilta, lapsilta ja nuorilta - monelta kantilta ja perusteellisesti käsiteltyinä. Kirja kertoo tarkasti kuinka tuetaan jo vauvan kehonkuvaa, miten vastataan kun lapsi tai nuori esittää kehoon, tunteisiin tai kehitykseensä liittyviä kysymyksiä.

Kirjassa käydään läpi kaikkea sitä, mitä seksuaalisuudesta lapsen ja varhaisnuoren tulee tietää ja mistä heitä on syytä suojata sekä mitä seksuaalisuudesta puhuminen lapsen ja varhaisnuoren kanssa tarkoittaa.

Neuvoja saa myös siihen, miten lasta voi opettaa arvostamaan itseään ja pärjäämään omien tunteidensa kanssa. Harva aikuinen on itse aikanaan saanut riittävää, jatkuvaa ja ikään sovitettua tietoa oman seksuaalisen kasvunsa tueksi.

Vanhemmille ja seksuaalikasvatusalan ammattilaisille kirjassa annetaan selkeitä neuvoja, vinkkejä ja vastauksia monin käytännön esimerkein höystettynä. Samalla voi kohdata myös oman seksuaalisuutensa monia puolia. Seksuaalisuus kehittyy koko elämän ajan ja jokainen on keskeneräinen seksuaalisuudessaan.

pelkka-koppi.jpg

Osmo Pennan mainio kuvitus. Lapset ja nuoret ovat olleet myös runsaslukuisina mukana kuvittamassa kirjaa. (Mattlidensskola lågstadie, Sökövikens skola, sekä omat ja ystävien lapset) Lasten ja nuorten kuvat ovat ihastuttavia ja kertovat paremmin kuin tuhat sanaa, miten he näkevät murrosiän, tunteet ja seksuaalisuuden.

 

 

 

 

 

 

 

Osta kirja

Lue Sirkka Laukonsuon Kirja-arvio Tessossa (ent. Stakesin lehti Dialogi): Puhutaan seksistä (24.10.2007)

Lue Pari & Perhe –lehden (2/2007) kirjaesittely. (s. 32) 

Lue artikkeli Murkku vie hermot Meidän Perhe –lehti, yhdeksän vinkkiä murrosikäisen vanhemmalle.

Lue Heljä Salosen artikkeli: Tuon kanssa et seurustele! (Iltalehti 27.7.2009)

Palautteita sähköpostiin:

Kirja on minulle tärkeä. Niinpä pyydän sen esipuheessa lukijapautteita. Joitain olen saanutkin ja tässä alla on niistä kaksi.

29.5.2009:

"Hei,ostin kirjasi ‘Huomenna pannaan pussauskoppiin’ ja nyt luettuani sen haluaisin kiittää sinua aivan loistavasta tietokirjasta! Kirjassa käsitellään lukemattomia aiheita, joiden avaaminen 10-vuotiaan poikani kanssa on nyt huomattavasti helpompaa. Oli myös hauska huomata maininta kollegastani kirjan lopussa. Kiitos paljon!" 10-vuotiaan pojan & pian 7-vuotiaan tytön äiti

27.5.11:

"Hei Raisa! Kaunis kiitos. 

Haluan lähettää palautetta teoksesi "Huomenna pannaan pussauskoppiin" alkutekstissä olevan pyyntösi rohkaisemana. Minulla on ollut mielenkiintoiset kaksi kuukautta teostasi pala palalta iltaisin lukiessani! Yhdessä mieheni kanssa me näitä lukemiani sitten aina pohdimme ja meille tuli hurjasti hyviä keskusteluja aiheen pohjalta!

Olimme mieheni kanssa kuuntelemassa luentoasi lapsen ja nuoren itsetunnon tukemisesta alkukeväästä. Saimme luennolta paljon hyvää mieltä, loistavia ajatuksia ja rohkeutta vanhemmuuteen sekä itsensä tuntemiseen. Luennon myötä päätin lainata jonkin teoksistasi, onneksi kirjastossa sattui olemaan vapaana juuri tuo teos! En tiennytkään, miten paljon tuota tietoutta tarvitsin tässä hetkessä. Meillä on kolme alle 5-vuotiasta ihanaa nassikkaa, ja kirja antoi minulle/meille mm. paljon käytännön vinkkejä seksuaalisuudesta kertomiseen ja lasten leikkeihin suhtautumiseen! Et arvaakaan, miten ihana tapa oli kertoa 5-vuotiaalle isin siemenen ja äitin siemenen halauksesta, ja että siitä on kasvanut niin hyvää kuin hän itse! Lapsen ilme oli kiinnostuneen onnellinen.. :-)

Teos palautti mieleeni piilossa olleita muistoja oman seksuaalisuuteni kehityksen portailta. Olen saanut kasvaa rauhassa itseeni tutustuen, kunnioittavassa ja rakastavassa kodissa. Selkeästi muistettavaa seksuaalivalistusta tai -kasvatusta en 40-luvulla syntyneiltä vanhemmiltani ole saanut, mutta paljon on mennyt oikein. Sisarukset ovat olleet myös hyviä "valistajia"! Ehkä vanhempien kasvatus on ollut hyvissä arvoissa ja teoissa, ei niinkään muistettavissa sanoissa. Muistan mm. todenneeni 6.luokalla tunnilla tyttöjä hierovalle miesopettajalle "katsoa saa mutta koskea ei!". Ehkä se on sitä läheisyyden ja rakkauden kokemisen tulosta, että osaa ja on aina osannut arvostaa itseään. 

Teos lisäsi varmasti myös taitoani käsitellä erilaisia tilanteita opettajana koulumaailmassa sekä antoi apua mahdollisiin tuleviin kasvatuskeskusteluihin lasten sekä nuorten ja heidän vanhempien kanssa. Itsekin on saanut lukiessa monta kertaa nielaista ja kääntää teoksen ohjaamana omaa kasvatuskurssiaan oikeaan suuntaan. Mm. nautintokasvatuksesta innostuin kovasti! Nautinkin oikeasti nyt täysillä näistä kotipäivistä lasten kanssa! 

Kaikkea hyvää sinulle tärkeässä työssäsi! Kiitos myös siitä, että jaksat kehua välittäviä vanhempia! Se lämmittää mieltä."

Kolmen alle kouluikäisen lapsen äiti