Selma ja Frans - Rakkaustarina vuosisadan vaihteesta

selma_ja_frans.jpg


Raisa Cacciatore: Selma ja Frans, Rakkaustarina vuosisadan vaihteesta. Kovakantinen, kuvitettu, mustavalkoinen. Prometheuskustannus 2012.

selma_kasvot_jpg.jpgKertomus rakkaudesta ja vahvoista naisista: isoäideistä, äideistä ja tyttäristä - minun mahtavasta mummostani! Kirjassa tutustutaan Selman värikkääseen lapsuuteen 1800-luvulla, perheen arkeen, viiden sorean siskon yhteisöön, vauhdikkaaseen nuoruuteen ja myös koko satavuotiseen elämään sen jälkeen.

Sotia ei vielä ollut ollut. Keskityttiin yhteiskunnallisiin asioihin ja arki oli työtä. Suomalaisuus oli pop ja monet suomensivat sukunimensä, niin tämäkin perhe Henrikssonista Helkiöksi. Ja vielä hetkeä aiemmin perhe oli ollut Pilplad, Pilpolan talon nimen mukaan. Muutosten aikaa!

Ihmisiä kuoli paljon tauteihin. Eivät auttaneet lääkäreiden linimentit juuri paremmin kuin kuppariakkojen keinot.

Kätilöt - joka Selma-mummonikin yhdessä elämänvaiheessaan oli - olivat arvossaan. He jotka jäivät henkiin, olivat vahvoja. Isoäitini Selma, hänen äitinsä Sofia sekä sisarensa Anna, Hulda, Elli ja Aino kaikki elivät melkein 100-vuotiaaksi ja ehtivät monen moista. Selman äiti avioitui (ja leskeytyi) kolme kertaa ja nai aina vain nuorempia miehiä. Ja rakkaus, se oli silti ikuista!

Kirjassa on kaksi osaa. Ensin kirjoittamani isoäidin nuoruudentarina, toisena osana Frans A. Peltolan omakätinen, käsin kirjoitettu Hämärän hyräilyjä (1903). Se on siis ainutlaatuinen, Eino Leinon aikalaisen, isoäitini rakastetun, Fransin omalla käsialalla kirjaan kuvattu runoteos-vihko samoissa kansissa. Runot kirjoitettiin syksyllä 1903 rakkaalle Selmalle lahjaksi ja hän säilytti ne ikuisesti. Nyt ne säilyvät tässä kirjassa!

S1910_selma_katlo.jpgelma säilytti Fransilta saadun runovihon, valokuvat ja ylioppilaslyyran koko ikänsä, vaikka hänen tiensä vei Turusta Pietarin pakovuosien kautta Pakilan Elannon myymälänhoitajaksi ja sitten Helsingin Sörnäisiin. Lyyra on Selman kaulalla kaikissa tärkeissä kuvissa, myös hääkuvissa. Hänen elämässään oli vain kaksi miestä ja hänen kaulallaan oli aina kahden miehen kihlat.

Kuvassa Selma, Matti ja äitini Lea.

Tilaa kirja.

selma_ja_lapset.jpgVaikka Selma-mummoni oli jo 70-vuotias, kun synnyin, hän oli elämäni pisin sukulaissuhde ja vahvan naisen malli, sillä hän eli vielä 30 vuotta.

Positiivinen, rohkea ja rempseä, iätön ja ajaton mummeli, aina huolehtivainen ja välittävä. Ja todella rakas!