Rajat ja rakkaus, miten?!

Jo kolme muistisääntöä auttaa:

(1) Suuttumuksen hallintaa voi oppia, harjoittelua voi tehdä kaiken ikäinen, kunhan on työkaluja; (2) Aikuinen on valmentaja, pitää ainakin yrittää olla kypsempi, muista rauhallisuus; (3) Suuttumus on ihmisten välistä kommunikointia, sillä voimalla tehdään paljon rakentavaakin, sisuuntumalla. Maailma ei koskaan muuttuisi, jos joku ei hermostuisi nykytilanteelle, vaan kaikki olisivat taipuisia koko ajan.

Hyvä uusi kirja kiukun ja uhman kanssa pärjäämiseen on Erja Korteniemi-Poikelan kanssa tekemämme Sisu, tahto ja haastavat tunteet – portaat itkupotkuraivareista aggression hallintaan (Minerva 2019).

Lapset ja nuoret oppivat portaittain, pikkuhiljaa. Kymmenen vanha osaa jo enemmän kuin viiden vanha. Seitsentoistavuotias on ihan eri lailla taitava kuin kolmentoista vanha. Meidän aikuisten pitäisi silti osata paremmin kuin kiljuva, huitova kolmevuotias. Mutta on totta, että omat hermot palaa helposti.

Tärkeintä on muistaa, näitä asioita voi opetella aikuisenakin. Aikuinen kasvaa lapsen rinnalla, porras portaalta.

Aaltoina muuttuvat tunteet

Miten kuvaat tai ajattelet tunnetta? Miten opetat niistä? Tunteet tulevat ja menevät kuin aallot. Koko ajan vaihtuen ja muuttuen. Ne menevät itsestäänkin ohi. Katso video tunteiden aaltoilusta:

Suuttumus kertoo arvoista

Suuttuminen kertoo siitä, että jotain tärkeää on uhattuna. Kukaan ei viitsi hermostua samantekevistä asioista. Kun ihmiselle tärkeä arvo on uhattuna, se kyllä suututtaa! Arvosta suuttunutta ja hänen tavoitettaan ja arvoja. Keinot voivat olla kehittymättömät, mutta yleensä taustalla on joku arvokas asia, johoin kannattaa tutustua. Alla asiaa arvoista ja suuttumuksesta:

Miten suuttumus syntyy?

Suuttuminen tuntuu siltä, että päässä vain naksahtaa. Niinhän se ei ole, vaan ensin tulee suututtavia ajatuksia ja käsityksiä, joiden myötä tunteet alkaa kuumeta ja kehon stressisysteemit ottaa kierroksia. Opiskele suuttumusta, niin siitä on helpompi puhua, helpompi ymmärtää ja lopulta myös helpompi rauhoitella itseä ja ohjata lasta tai nuorta.

Nuoret ja lapset ovat todella herkkiä oikeudenmukaisuudesta; toteuttavat mallioppimisen kautta perheen tapoja; ovat kykenemättömiä usein kertomaan miksi suututtaa. Olisi aikuisen asia kuulla ja kysyä – olla ottamatta henkilökohtaisesti jokaista tunnekuohua

Tutustu suuttumisen ketjureaktioon alla olevassa videossa:

Hallitse hermosi - miten?

Ole itsellesi armollinen, vaikka saisitkin joskus hepulin.
Muista pyytää kuitenkin myös anteeksi. Pääsääntöisesti itse ei kannata suuttua suuresti, vaan rauhoitella: ilmeillä, äänensävyllä, kyykistymällä alas, ottamalla lapsi syliin ja rauhoittamalla.
Nuoren kanssa: älä ota henkilökohtaisesti! Mitäpä jos muistaisit, että nuoren itsetunto romahtelee ja tuntee olevansa kurja. Sitä omaa angstiaan nuori heijastaa ja näkee sinussa. Hänen näkökulmaansa on vaikea muuttaa äkkiä, mutta omasi voit pyrkiä pitämään silti myönteisenä ja kannustavana.

Miten pysyä itse rauhallisena, jos on hermostuvaa sorttia? Yksi yksinkertainen keino on Liikennevalomalli. Siitä lyhyt video alla!

Miten voit rauhoitella suuttunutta?

Miten voit toimia, kun haluat vain nopeasti rauhoittaa tilanteen? Antamalla suuttuneelle kokemuksen, että kuulet ja arvostat häntä. Opettele papukaijatekniikka ja validointi! Videolta kuulet tarkemmat ohjeet, ensin validoinnista ja vakavammassa tilanteessa tarvittavasta Kukipasomallista:

Kuinka kohtaat todella suuttuneen henkilön rakentavasti ja rauhoitellen? Opettele Kukipaso-malli, se auttaa vakavasta tilanteesta ulos.

Miten oman suuttumuksen voi ilmaista asiallisesti?

Ilmaise myös oma suuttumuksesi rakentavasti. Tee se lietsomatta riitaa, joutumatta suurempaan konfliktiin ja saamatta kunnianloukkaussyytettä. Mikä on oppikirjamalli suuttua? Tietenkin joka tilanteessa sopiva Sutuhaka.

Tue aina itsetuntoa!

Tärkein asia: vahvista oman lapsen ja nuoren itsetuntoa, myös silloin kun häntä kiukuttaa. Häntä tai sinua ei auta - päinvastoin - jos hän kokee olevansa huono ja vääränlainen. Taitoja voi oppia, pikkuhiljaa. Jokainen lapsi haluaa olla oikeanlainen ja miellyttää, saada hyväksyntää. Jos hän vain ymmärtää, miten!

Mitä keinoja on tukea ja vahvistaa lapsen tai nuoren itsetuntoa? Muutama muistisääntö videolla:

Aikuisen jaksaminen on tärkeää!

Kolme keinoa jaksaa silloin, kun uhmaa tai kiukkua, murrosikää tai mittelöä on perheessä/työssä. Oma jaksamisesi on kaiken A ja O. Tässä kolme muistutusta arkeen, että selviydyt! Ja päälle tsemppihali, kannustus ja rohkaisu kavereilta ja täältä. Älä jää yksin, tilanteessa ei ole mitään noloa tai vaiettavaa.