Asiaa arvoistaraisahelena.jpg

Raisa Cacciatore ja Helena Häkkinen (Kuva: Osmo Penna)


Arvot kertovat, mikä elämässä on tärkeää ja arvokasta.

Arvot alkavat muodostua jo varhain. Ne opitaan mallioppimisen kautta kotoa ja kavereilta. Niitä opetellaan myös kysymällä neuvoa, kuuntelemalla ohjeita ja tarinoita.

Arvot muuttuvat hitaasti, mutta ne voivat myös muuttua eri elämänvaiheissa. Vanhemmat usein kertovat, että saatuaan lapsen heille nousivat erityisen tärkeiksi sellaiset arvot kuin terveys, ympäristön puhtaus ja turvallisuus sekä vastuun kantaminen toisista ihmisistä. KATSO VIDEO.

Arvot toimivat käytännössä erilaisissa valintatilanteissa. Ne ohjaavat ratkaisun suuntaa. Ihannetapauksessa vanhemmat ohjaavat lapsiaan alusta alkaen tunnistamaan, millaiset teot ovat oikein tai väärin. Pian lapsi sisäistää näitä arvoja omiin valintoihinsa.

Esimerkiksi se, jaanko karkkipussin kaverini kanssa, riippuu siitä, arvostanko enemmän itsekästä omaa nautintoa vai ystävyyttä. Menenkö mukaan kiusaajaporukkaan vai en, riippuu siitä, arvostanko enemmän väkivallattomuutta vai pelottelijoiden miellyttämistä. Ystävyyden tunnistaminen ja sosiaaliset taidot ovat entistä tärkeämmät jotta ehkäistäisiin yksinäisyyttä ja kiusaamista.

Kun pohtii omia arvojaan ja tunnistaa ne, ymmärtää mikä kullekin on omassa elämässään tärkeää. Se antaa motivaatiota muutokselle. Ihmiset haluavat suunnata elämäänsä kohti mielekkäitä ja itselleen tärkeitä asioita. Siitä saa runsaasti elämänvoimaa ja iloa.

On myös niin, että teot puhuvat arvoista. Joku saattaa suulla suuremmalla kehua olevansa sitä tai tätä mieltä, mutta jos teot puhuvat muuta, ovat arvotkin muut kuin puheet.

Kirja Ystävyys on ykkönen tarjoaa todella hauskan ja uudenlaisen välineen ja innostajan arvokasvatukseen. Arvojen merkitys ihmisen mielenterveydelle on unohtunut! Se jää helposti syrjään etenkin markkinavoimien jyllätessä. Ne kannustavat ahneuteen ja nopeaan, itsekeskeiseen tyydytykseen. Keskustelu arvoista ja arvojen mukaisista teoista voi antaa ihmiselle suuntaviitan myös tyhjältä tuntuvaan elämään.

Arvojen mukainen elämä antaa tyydytystä, jonka takia pienet kärsimykset eivät haittaa. Hyvän asian puolesta voi vähän kärsiäkin! Tyhjyys, näköalattomuus ja turhuuden tunne on usein nykynuorten psyykkisen pahoinvoinnin taustalla.

Olin kuuntelemassa Dalai lamaa. Hän sanoi: "Ystävyys tuo onnea ja iloisen ilmapiirin." ja: "Tarvitsemme enemmän myötätuntoa, välittämistä ja huolehtimista toisistamme. "Lämminsydämisyyden arvo on huomioitava koulutuksessa." Juuri näitä malleja lapsi löytää kirjastamme.

Tarkoitus on luoda näkökulmaa ja suuntaviivoja selkeiden PERUSARVOJEN merkityksestä lapsen turvallisen ja suotuisan kasvun peruspilareina kohti tasapainoa ja elämänhallintaa, kypsää aikuisuutta muuttuvassa maailmassa.

Suomessa perusarvot ovat edelleen arjessa tavoitettavissa. Suomalaiset arvostavat turvallisuutta, vapautta olla puhtaassa luonnossa (esim. mökkielämä), riippumattomuutta ja itsenäisyyttä (esim. erilaiset asumismuodot) sekä perhettä, rakkautta ja yhteisöllisyyttä.

Ystävyys on ykkönen

Palaute Ystävyys on ykkönen -kirjan iltasatuna lukeneelta, juuri 6v täyttäneen pojan äidiltä:

Hei Raisa! Luimme kirjan loppuun ja oli oikein hyvä! Mielenkiintoinen, opettavainen ja mukaansatempaava. Jopa meidän pian nelivuotias tyttö kuunteli tarkasti. Keskustelimme ystävyydestä ja sen pelisäännöistä ja uskon, että Roope jäi todella miettimään näitä asioita. Ja puhuimme myös siitä, miten hänen tulee toimia, jos joku käyttäytyy kurjasti häntä kohtaan.Suosittelin kirjaa myös ystävälleni, joka on päiväkodin johtaja ja hän sanoi, että hankkivat sen myös päiväkotiin ja lukevat isommille lapsille. Ystävällisin terveisin, Tita

Katsele ja kuuntele Helena Häkkisen ja Raisan keskustelu keväällä 2011.