Taikatanssi – yhdessä liikkumiseen ja vauvatanssiin aktivoiva kirja.

Hanna Brotherus, Raisa Cacciatore, Lea Hyvärinen, Osmo Penna

taikatanssi_kansi.jpg

Ensikirja. Katselukirja vauvalle, tietokirja vanhemmalle. Varhainen vuorovaikutus.

Tanssi on vauvoilla ”verissä”. Lapsi itsekin houkuttaa ilosta musiikkia kuullessaan aikuista hytkymään ja hypähtelemään kanssaan.

Koko kehon liike, myötäily syliin nostettaessa ja sylissä ollessa, ovat vauvalle luontaisia tapoja olla yhteispelissä, vaikka yhteistä kieltä ei vielä ole. Samanlaisena toistuvaa tanssia vauva alkaa jo odottaa ja itse johdattaakin. Vauva osaa näin viestittää omien liikkeiden kautta jo paljon ennen puhetta.Yhdessä liikkumisen kokemukset ovat tärkeitä paitsi varhaiselle vuorovaikutukselle, myös kehitykselle.

Taikatanssi tukee lapsen motorista kehitystä yhdessäolon ohella. Liikunnallinen yhdessäolo on kehittävää ja hauskaa, ja sitä voi tehdä vauvan kanssa vieraampikin aikuinen. Jo käveleskely yhdessä tarjoaa muuttuvien maisemien ja liikkeen kokemuksen lapselle. Samalla näköaisti harjaantuu suhteessa kehon liikkeeseen.

Kehon hahmotus, hallinta ja motorinen kehitys etenevät parhaiten, kun vauvan kanssa leikitään, liikutaan ja tanssahdellaan. Tämä on tärkeää jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Kolmiulotteisen näön ja liikeaistin yhteen sovittaminen tapahtuvat silloin.

Kirjan tanssivinkkien avulla aikuinen voi löytää hauskoja tapoja toimia yhdessä. Muutaman kuukauden ikäinen vauva nauttii jo tanssin pyörähtelyistäkin. Yllätyksellisyys ja hypähtely musiikin tahdissa ovat usein erityisen hauskoja. Ihan pienen kohdalla on vain muistettava tukea päätä ja niskaa hyvin. Joka aukeamalla on myös pikku-ukko näyttämässä kuvalla miten liike tehdään          .

hanna_b.jpgHanna Brotherus (kuva: Natalia Baer)

Kirjoittajana on neljän lapsen äiti, tanssitaiteilija, lastentanssinopettaja ja koreografi Hanna Brotherus. Hän on tehnyt useita töitä lapsille ja lasten kanssa.

 

Terveyden edistämiskeskuksen arviointilauseke: ”Vauvaperheen ensimmäinen kirja, josta saa vinkkejä vauvan kanssa yhdessä leikkimiseen.”

 

Kuvat ovat vauvalle tärkeitä

Kuvat on erityisesti suunniteltu vastasyntynyttä vauvaa ihastuttaviksi ja kiinnostaviksi, tukeutuen vauvan näkötutkimukseen sekä kehitysneuropsykologiaan. 

Kuvien muodot ja värit tarjoavat alle vuoden ikäiselle lapselle näinhauskaa ja haastavaa katseltavaa. Vauva haluaa katsella kirjan kannesta kanteen uudelleen ja uudelleen, etenkin jos kirjan katselusta seuraa ihastuttava yhteinen vauvatanssi!

Osta kirja.

Tutustu WSOY:n Vauvakirjasto -sivustoon.

Lue tai tulosta Taikatanssiesite

Taikatanssi on ollut äitiyspakkauksessa vuonna 2005pakkaus2005.jpg.

 

Vuoden 2005 äitiyspakkaus Kuva: Annika Söderblom, Kela.

Tutustu Hanna Brotheruksen sivustoon.

hannab_lapset.jpg 

Hanna Brotherus sanoo näin: ”Kärjistäen sanottuna: täällä näkee liikaa vain liikkuvia päitä. Ihmiset lukevat ja lukevat, etsivät virikkeitä järjen kautta. Minun mielestäni viisaus on kehossa. Jos itse en liiku, en myöskään pysty ajattelemaan. Tanssi on runollista liikkumista – ja maailma kaipaa runoutta. Ei voi olla vain asiatekstiä. 

– Tanssi on oiva väline myös estojen purkamiseen. Meissä on hirveästi lukkoja, joita tanssi voi avata. Keho on niin viisas. Ihminen saa kontaktin syvimpään omaan itseensä myös tanssiesitystä katsomalla ja kuuntelemalla. Sen ei tarvitse liittyä itse tekemiseen.

– Innostun itsekin joka kerta, kun pääsen työskentelemään uusien ihmisten kanssa; saattamaan ihmisiä tanssin äärelle. Omaa innostusta ruokkii se, kun näkee, mitä ihmisten välille syntyy. Eräässä projektissa oli sata lasta ja 20 vanhusta, jotka löysivät toisensa tehdessään esitystä yhdessä – ja unohtivat ikänsä.”