SEKSUAALISUUDEN PORTAAT on tunnekasvatusmalli rakkaudesta
Kätilö, terveydenhoitaja Erja Korteniemi-Poikela ja lastenpsykiatri Raisa Cacciatore
Seksuaalisuuden portaat on malli, jonka kautta voidaan opettaa seksuaalisuuden (sisäisen ominaisuuden) kehitystä. Se ohjaa lasta ja nuorta tunnistamaan oman kehitysvaiheensa ja arvostamaan sekä kuuntelemaan omaa tunnettaan ja kokemustaan. Se tarjoaa tunnetaitoja.
Portaitten kuvaus perustuu tutkimukseen lasten ja nuorten seksuaalisuuden kehityksestä. Myös Kouluterveyskyselyssä nuorten kokemukset noudattavat samaa portaittaisuutta. Sama kehitys tapahtuu tytöissä, pojissa, ja muun sukupuolisissa, seksuaalisesta suuntautumisesta, kansalaisuudesta ym. riippumatta.
Portaittainen malli on alkuosa koko elämän jatkuvaa kehitystä, se osa joka tapahtuu lapsuuden ja nuoruuden aikana kypsymisenä aikuisuuteen, ei suinkaan aina tekojen vaan omien valmiuksien tasolla. (Tässä moni erehtyy lukiessaan mallia: kyse ei ole tekemisestä vaan olemisesta, eli siitä kehityksestä joka kuvaa mihin lapsi ja nuori alkaa olla kypsä ja valmis. Silti käytännössä näitä tekoja ei aina tehdä. Toisaalta moni nuori tekee käytännössä paljon tekoja, joihin hänellä ei vielä ole tunnetason valmiuksia.)
Malli tarjoaa hienovaraisen, yksilön ja ikätason huomioivan ja kunnioittavan lähestymistavan seksuaalisuuteen tunteiden kautta. Se auttaa lasta ja nuorta itse tunnistamaan oman kehitysvaiheensa, arvostamaan sitä ja siten olemaan kiiruhtamatta ympäristöstä tulevien paineiden vuoksi.
Suurin osa lapsista / nuorista löytää itsensä helposti seksuaalisuuden portailta. Myös vanhemmat hyväksyvät mallin, koska he tunnistavat sen omasta nuoruudestaan ja malli kertoo omatahtisesta, itseä kunnioittavasta kehityksestä.
Malli sopii mm. peruskouluille, varhaiskasvatukseen, kaikkeen nuorisotyöhön, vammaisneuvontaan ja seksuaaliterapiaan, sekä tietenkin kotiin. (Lue myös artikkeli: Miksi seksuaalisuuden portaat)
Portaiden kuvaus:
Portaat jatkuvat mahdollisesti sitoutumisen portaalle, yhteisen pesän rakentamisen portaalle ja yhteisen lapsen kaipuun portaalle. Ja siitä eteenpäin, vanhuuteen saakka.
Jokaisella on oma aikataulu ja tapa edetä käytännössä oman kypsymisen tiellä. Portaat kuvaavavat vain iän mahdollistamia valmiuksia ja tarpeita. Jokaisen oma temperamentti ja kypsymisen aikataulu muokkaavat kehitystä, jota voivat muuttaa myös ulkoiset traumat. Tärkeintä on oivaltaa, ettei portaat riipu ihmisen teoista - niitä voi tapahtua missä järjestyksessä tahansa - vaan ihmisen kokemuksesta omista valmiuksistaan, ja siitä, mikä on itselle nautinnollisinta ja ajankohtaisinta juuri nyt.
Katso mikä tahansa tai kaikki 11 seksuaalisuuden porrasta täältä lyhyinä Raisan kuvailemina videoina.
Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on lapsen ja nuoren terve kasvu ja kehitys, eli lapsen ja nuoren kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja kehityksen tukeminen; edistää tervettä itsetuntoa, sitä että ihminen arvostaisi itseään ja kumppaniaan, nauttisi omasta yksilöllisyydestään ja seksuaalisuudestaan tavalla, joka ei vahingoita itseä tai toista; lisätä tietoa mm. moninaisuudesta, oikeuksista ja kunnioituksesta ja lapsi ja nuori kunnioittaisi myös omaa kehitysvaihettaan.
Rakkaus, ilo, rohkeus - Seksuaalisuuden portaat; Minerva 2019, R Cacciatore, E Korteniemi-Poikela. HYVÄ TUORE KIRJA VANHEMMILLE! Paljon esimerkkejä.
Seksuaalisuuden portaat -opettajan aineisto varhaiskasvatukseen, peruskouluun, lukioon ja toiselle asteelle; Opetushallitus 2015 OPETTAJILLE! Upeat kuvat!
Portaita pitkin; WSOY 2010, Korteniemi-Poikela, Cacciatore. Seksuaalisuuden portaat –malli vanhemmille ja ammattilaisille esimerkein ja kuvin.
Seksuaalisuuden portaat - The Steps of Sexuality, on myös julkaistu tieteellisenä artikkelina mallin käytöstä seksuaalisen kehityskulun ikätasoisena portaittaisena kuvaajana sekä seksuaalikasvatuksessa eri ikäisillä.