Pisarapuuttuminen on malli jonka olen kehittänyt akatemiatutkija Tuija Huukin kanssa pienten lasten kiusaamisen ehkäisyyn varhaiskasvatuksessa ja alakoulussa.

Puututaan tilanteisiin jo ennen kuin ikävä käytös on tahallista tai kiusaamista.

Pisarapuuttumisella lapsia ei leimata kiusaajiksi tai uhreiksi, vaan heille opetetaan taitoja pysäyttää tilanne ja katkaista loukkaava kaytös.

Pisarapuuttuminen tarkoittaa huonon käytöksen pieniin pisaroihin puuttumista tilanne pysäyttämällä ja sitä pohtimalla. Aikuinen on turvallinen ja kuuntelee lapsia, ei vihainen tuomari tai syyttäjä. Lapset oppivat tunnetaitoja ja varhaista puuttumista.

Lisää voit lukea täältä.

Tuijan kanssa myös koulutamme aiheesta!

2023 paljon kansainvälistä toimintaa

  • UNESCOn Suomi Case study Suomen kehotunnekasvatuksesta The journey towards comprehensive sexuality education, Global status report.
  • UNESCOn kutsumana asiantuntijana RC Oslossa ”Building strong foundations” globaalissa työkokouksessa 7.–9.3.2023. Paikalla seksuaalikasvatuksen asiantuntijoita 34 maasta. Kootaan ja kehitetään tietoa, tarpeita ja suosituksia 5–12v:lle terveys-, hyvinvointi- ja ihmissuhdekasvatuksesta, sisältäen seksuaalikasvatuksen.
  • UNESCO pyysi RC:n yhdeksi 9:stä kommentoijasta kehittämään neljää ”technical briefs” (5-7/2023) eli ohjetta yllä mainittuun ohjelmaan. UNESCO:n ED/PSD/HAE (terveys- ja koulutusosasto) yhteistyössä UNICEFin (tbc) kanssa tuottaa nämä ohjeet.
  • WHO:n Euroopan seksuaalikasvatuksen asiantuntijatyöryhmässä RC 23.–24.3.2023 Berliinissä. Tavoitteena päivittää Seksuaalikasvatuksen Standardit Euroopassa.
  • UNESCO ja UNFPA ovat tehneet Global Partnership Forum on CSE -verkkosivuston Linkediniin, jonne haastateltiin RC ja Henriikka Kangaskoskea Suomen tilanteesta ja kehotunnekasvatuksesta.
  • Euroopan Neuvoston (Council of Europe) kuuleminen 11.10.2023. Lapsen oikeuksien ohjauskomitean (CDENF) Väkivallan ehkäisyn asiantuntijakomitea (ENF-VAE) laatii EN:n suosituksen ikätasoisesta kokonaisvaltaisesta seksuaalikasvatuksesta, tavoitteena vahvistaa toimia lapsiin kohdistuvan väkivallan, mukaan lukien seksuaalisen väkivallan ja häirinnän, ehkäisyä ja torjuntaa. RC ja Henriikka Kangaskoski esittelivät kehotunnekasvatuksen sisältöjä ja materiaaleja. Strasbourgissa 25 edustajaa eri maista. Neljästä eri maasta kuultiin hyviä käytäntöjä seksuaalikasvatuksesta ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyn työstä.
  • 26.10.2023 Royal Tropical Instituten Ophelia Chatterjee haastatteli IPPF:lle HK:a hyvistä käytännöistä ja toisaalta esteistä kehotunnekasvatuksessa.
  • 8.11.2023 Henriikka Kangaskoski ja RC kutsuttuina Euroopan Neuvoston tilaisuudessa: Online Discussion LGBTI Sexual and Reproductive Health and Rights, panelissa ”Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus ja haasteet SRHR:lle (Sexual and Reproductive Health and Rights)”.

********

Tässä välissä on tapahtunut kaikenlaista ;)

*******

Hei kaikki ympyräkaupunkiin torstaina 9.10.14 klo 18-20. Siellä on vanhempainilta: Mielen hyvinvoinnin lautasmalli, mitä lapsi ja nuori tarvitsee? Kahvit jo klo 17 alkaen.
Paikka on Haminan RUK:n Maneesi, Kadettikoulunkatu 6 Tervetuloa!

Huomenta Suomessa 7.10.2014 puhumassa nuorten, etenkin tyttöjen itsetunnosta yhdessä Krista Kososen kanssa. Nuorten itsetuntoa parantamaan teimme nuorisopsykiatri, ylilääkäri Max Karukiven kanssa Mieletön fiilis -kirjan nuorille 2014.

huomenta_suomi.jpg

Ylen AamuTV:ssä 6.10.14 puhumassa pienen lapsen arvostavasta seksuaalikasvatuksesta. Samana päivänä myös juttu siitä, että pienten lasten seksuaalikasvatuksen sisällöistä tulisi sopia kotien ja päivähoidon kesken.

aamutv6.jpg

Syksyn luennot päivitetty nettisivuille! 26.6.2014

24.6.2014 Iltalehden juttu Möläyttikö pikkuinen pimppi- tai pippeli-jutun? Jo taaperolle kannattaa puhua seksuaalisuudesta ja sen rajoista.

Alaikäisen houkuttelu seksuaaliseen kanssakäymiseen netissä - grooming - on iso ja tavallinen juttu. Nyt Väestöliitossa teimme oikeudenkäyntiä varten yleislausunnon asiasta. Tässä myös blogini 5.6.2014 Groomari, huijariystävä. Lasten ja nuorten vanhempien kannattaa se lukea. Groomingista myös kirjassani Mieletön fiilis.

Luento Väestöliitto Itsemyötätunto 9.5.2014 Kaikki ei aina mene suunnitelman mukaan. Oman itsensä hyväksyminen on itsetunnon perusta. Vastoinkäymiset ja mokat kuuluvat elämään. Olet kuitenkin riittävä ja oikeanlainen. Minä itse, myötätunto, itsetunto, hyvinvointi, tunnetaidot. Luentoon liittyvä blogi (Heli/Taikasaappaat).

Huhtikuussa 2014 ilmestyi nuorten tunnetaitokirja Mieletön fiilis! Monta vuotta sitä tehtiin nuorisopsykiatri Max Karukiven kanssa. Se on napakka ja mahtava paketti mielen hallintaa, tunteitten ohjailua ja oman elämän haltuunottoa! NUORILLE 13-16v. Tekee hyvää myös kaikille muille! Kari Vaijärven arvio kirjasta.

Ja heti uudelleen Maria Jungnerin vieraana Ylen Puheessa maanantai-iltapäivänä 31.3.2014 klo 13. Mukana Tarja Santalahti ja aiheena Naisen seksuaalinen haluttomuus.

Läheisyys, kosketus ja seksi ovat ihmisen hyvinvoinnille tosi tärkeitä juttuja. Jo 10 vuotta sitten kirjoitin Kirkko ja Kaupunki –lehdessä kolumnin Seksin ylistys ja se sai paljon hyvää palautetta. Olen myös ollut kirjoittamassa Seksuaalisuuden portaita koulujen terveystietoon ja tutkimukseen perustuvaa Aikuisen naisen seksi -kirjaa. Haluttomuuteen voi auttaa oma hyvinvointi, parisuhteen hyvinvointi sekä oman seksuaalisuuden vahvistaminen. Sitä ajatellen tehtiin CD Sävyjä seksuaaliseen haluun.

Olen Maria Jungnerin vieraana Ylen Puhessa perjantaina 21.3.14 klo 17.15 jolloin kuullaan Murrosikäisen käyttöopas. Uusinta tulee lauantai-aamuna ja sen jälkeen Ylen Areenassa.

jungner.jpgMaria: "Olen itse kahden tytön äiti ja lapseni ovat nyt 11- ja 13-vuotiaita. Tuntuu että joka puolella on tarjolla apua vanhemmuuteen kun lapset ovat alle kouluikäisiä. Uhmaiät ja perhepedit käydään yksityiskohtaisesti läpi erilaisissa opaskirjoissa, mutta mitä tehdä kun sormi menee suuhun näiden murkkujen kanssa?"

UUTUUS maaliskuussa 2014: CD Sävyjä seksuaaliseen haluun täältä. Raisa Cacciatore ja Tarja Santalahti. savyja.seks.haluun Sisältää kolme yksin tai yhdessä kuunneltavaa rentoutusta. Tärkeä työväline myös seksuaalineuvontaan ja seksuaaliterapiaan.

Seksuaalisuus on osa hyvinvointiasi ja se vaikuttaa koko ajan. Oletpa yksin tai yhdessä kumppanin kanssa, nuori tai kypsempi, voit ravita ja virkistää omaa seksuaalisuuttasi. Se tarkoittaa uteliaan rentoa asennetta omaan itseensä, itsetuntemusta ja itsensä arvostamista. Tältä CD:ltä saat voimavaroja elämänhallintaan, hyväksymiseen ja vahvistumiseen omassa seksuaalisuudessasi.

Rentoutus 1. Seksuaalinen tietoisuus Valmistaa matkaa kohti turvaa ja omasta haavoittuvuudesta luopumista. Rakennetaan valmiuksia uudistumiseen ja herkistytään omille aisteille. Tavoitteena on läsnäolo, hyväksyntä ja kehotietoisuus, jotta seksuaalisuuteen tulisi myönteinen ja monipuolinen näkökulma (31 min).

Rentoutus 2. Seksuaalinen halukkuus Johdattelee seksuaalisten fantasioiden maailmaan, oman halun löytämiseen, oman seksuaalisen kehon ja halun tuntemiseen ja toisen ihmisen läheisyyden aistimiseen (34 min).

Rentoutus 3. Seksuaalioikeudet On hyvä olla tietoinen jokaisen ihmisen oikeuksista ja että niistä on sinunkin lupa pitää kiinni (10 min).

Väestöliiton blogi pikkulapsista ja kiusaamisesta. Kiusa se on pienikin kiusa. Pienet lapset rakastavat kavereitaan ja saavat yhdessä olosta voimaa. Unelmamaailmassa? 13.3.2014

klaukkala.jpg12.3.2014 olin Klaukkalan kirkossa puhumassa lasten ja nuorten vanhemmille sekä ammattilaisille. Ilta oli onnistunut, paikalla oli 390 kuulijaa ja kirkko siis täynnä keskustelevaa ja iloisesti osallistuvaa yleisöä. Palaute oli innostunutta ja tyytyväistä.

Väestöliiton nettiluento tunnetaidoista: Raskausilo. Esitetty 7.3.2014. Hyviä vinkkejä optimismin ja ilon harjoitteluun myös kaikelle kansalle, eli ei tarvitse olla yhtään raskaana!

Artikkeli "Kristillinen siveyslupaus tytöiltä julma!" KotimaaPro -sivulla 22.1.2014, toimittaja Jussi Rytkönen.

Nyt jouluksi: Raisan rentoutus (Positiivarit)rentoutus_cd1.jpg

Sisältää kolme rentoutusta. Ensimmäinen, Syvärentoutus (37min), on hidasrytminen. Se sopii kehon ja mielen rauhalliseen rentouttamiseen. Toisessa, Täsmärentoutuksessa (20min), voit keskittyä omaan kipualueeseesi tai jännittyneeseen kohtaan. Rytmi on nopeampi ja ohjaavampi. Kolmas rentoutus on Mielikuvamatka (36min). Sen tarkoituksena on lisätä mielen joustavuutta. Se tukee hauskalla tavalla vapautumista jostain taakasta, muistosta tai tavasta. Matkalta saat apua myös uneen ja runsaasti eväitä mielen hyvinvointiin.

Vinkki: jos haluat illalla saada unta rentoutuksen avulla, älä kuuntele sitä loppuun asti. Lopeta kohdassa, jossa olet hyvin rento. Äänitteen lopussa tulee nimittäin tehokas piristys. Herkällä ihmisellä tämä virkistyminen voi haitata unen saamista. Kokonaan kuunneltuna rentoutus sopii hyvin vaikka työpäivän keskelle.

Katso esittelyvideo täältä.

Palaute sähköpostiin 27.12.2013: Hei Raisa!

Tilasin rentous-CD:si Positiivareilta ja yllätyin positiivisesti. Harjoitukset olivat hyviä ja etenkin äänesi erittäin sopiva ja rauhoittava rentoutukseen. Olen itsekin käynyt rentousohjaajakoulutuksia ja pidän rentoutumista tärkeänä taitona nykypäivänä.

Kysynkin että jos ostaisin työpaikalleni rentous-CD:itä, olisiko sinulla jälleenmyyjille mitään edullisempaa hintaa. Olen myynyt useita vuosia rentoutus-levyjä, mutta olisi mukava saada toinenkin vaihtoehto asiakkaille.

Helena Mantere, Fysioterapia-ja Osteopatiapalvelu BALANSSI Oy

TULOSSA: Tunnetaitokirja nuorille Mieletön fiilis! huhtikuussa 2014 (Tammi).

mieleton_fiilis.jpg

Lappeenrannassa oli 12.11.2013 Lappeenranta-salissa jopa 400 kuuntelijaa, kun aiheena oli aikuistuvan nuoren ja kotoalähtijän tukeminen. Usein tämän ikäisten vanhemmat ovat jo sitä mieltä, etteivät kaipaa enää neuvoja. Siksi osallustujamäärä oli häikäisevä! Ottaen huomioon senlappeenranta1.jpgkin, että Lappeenrannassa lasten ja nuorten hyvinvointiin panostetaan paljon ja vanhempainiltoja tarjotaan neljä vuosittain, kaikkien ikäryhmien vanhemmille. Huippujuttu!

Palautetta löytyy täältä.

pusuhippaa.jpg

Uusi nettiluento katsottavissa Väestöliiton Perheaikaa.fi sivustolta. Aiheena Pienten lasten seksuaalisuus, pusuhippaa, lääkärileikkejä ja haikaravauvoja. 30min. Katsottavissa täältä.

Mahtava palaute sähköpostiin Lahden luennosta:

"Hei Raisa! Kiitos Lahden Ristinkirkossa pitämästäsi luennosta! Esimerkkisi äidistä ja murkkuikäisestä tyttärestä, jotka päivän nokittelun jälkeen illalla molemmat ovat surkeina osui ja upposi ja tarjoamasi avain ongelman ratkaisuun tuntui taivaalliselta. Validointi- kiitos että kerroit siitä. Itsekin ammattilaisena olen kovasti kipuillut ja mollannut itseäni kun en pärjää paremmin sen teinityttäreni kanssa... Ihana rauha tuntui laskeutuvan mieleeni, kun tajusin että jotain on tehtävissä. Ja että se meidän koko ajan haluava esiteini ei ole aivan kelvoton, vaan oikealla polulla vahvasti! Uusilla tiedoilla varustettuina palasin kotiin, valmiina seisomaan rauhallisena kalliona, vaikka vastassa olisi ollut mikä sotatila. Jotensakin kummasti olotila kotona oli aivan ihmeen rauhallinen ja kaikki neljä lapsukaista suorastaan pyrki halietäisyydelle. Tuntui kyllä hyvältä siinä sohvannurkassa ollessa. On se validointi välillä niin vaikeaa ja täytyy ihan miettiä, että mitä mä tähän nyt sanon! Mutta täytyy sanoa, että meillä on ollut ihanan rauhallinen viikko. IHMEELLISTÄ! Meidän murkkukin on oikein tullut hakeaman haleja, suloista! Ihanaa- kuten samoin luentosi muutti maailmaani! Ja toivottavasti lapsienikin.... Teet arvokasta ja hyvää työtä ja luentosi oli vahva kokemus minulle! Kiitos sinulle!! KL"

Lahden koulutuksessa 17.9.2013 oli yhteensä 1000 ihmistä Ristin kirkossa. Tarmo Virtasen blogi aiheesta löytyy täältä. lahti170913.jpg

Väestöliiton blogini 22.7.2013 avioerosta keskusteluttaa Kotivinkissä 23.7.13 Ani Kellomäkeä: "Silloin olin siitä ylpeä, mutta näin jälkikäteen, omien lasten tullessa noihin ikiin, tulee kuvaan paljon surumielisempiä värejä. Ei ole pelkästään hyvä, että lapsi oppii sille, että täytyy olla aina pärjääväinen ja reipas. Siitä tulee laskujakin maksuun matkan varrella. Itkin erosuruja vasta pitkällä aikuisuudessa. Joskus suren vieläkin."

Kuinka lapsia tulisi kasvattaa? Tarvitaanko lisää rajoja ja tiukempaa kuria vai enemmän neuvottelua ja lapsen kuulemista? Radio Suomen Suorassa linjassa 29.7.2013 keskustellaan kasvatuksesta ja auktoriteetin tarpeesta. Studiossa vieraana on lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri ja tietokirjailija Raisa Cacciatore. Toimittajana Tuukka Pasanen. Voit kuunnella ohjelman täältä. Ja keskustelua on täällä. Ja yksi blogi: Paluu lähöruutuun.

Rakkaus ei riitä, tarvitaan turvallisuutta. Reissaavat pikkulapset. Erossa tulisi osata ottaa lapsen paras aina huomioon. Väestöliiton blogi 22.7.2013.

Olen koko vuoden 2013 työn ohella myös EMDR- ja hypnoosi-koulutuksissa, joten luennointimahdollisuuteni ovat rajoitetut, vaikka luentolistassa ei näkyisikään varauksia. Myös työssä on useita aikaa vieviä projekteja kuten puolustusvoimien ihmissuhdetaidot/aggressiokoulutus sekä pienten lasten seksuaaliterveyden kehittäminen.

HS 8.7.2013 toimittaja Venla Pystysen kolumni: Jo viisivuotiaat katsovat pornoa – mitä vanhemman pitäisi siitä ajatella? johon haastatteli minua ja Anna Kontulaa. "Lasten seksuaalisuus on pusuhippaa, ihastumista toisiin lapsiin tai tuttuihin aikuisiin, oman kehon esittelyä ja toisen kehon tutkimista. Se on hyvin leikkisää ja iloista, vaikkapa nakutanssia," Sekä Iltasanomat (9.7.13) että Iltalehti (10.7.13) jututtivat samasta aiheesta. Myös Savon Sanomat teki aiheesta Porno on pienille paha pääkirjoituksen 10.7.2013.

Blogikeskuselua aiheesa Lapset ja porno Saara 2013.

Saako lapsi olla alasti rannalla? Tästä aiheesta kesän alla keskustelua: Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja suojaan hyväksikäytöltä - niin netissä kuin reaalimaailmassa. Kunnioita ja arvosta omia ja toisten intiimejä kehon alueita. Ne ovat jokaisen henkilökohtaisia ja todella arvokkaita.Uimapuvun alla olevat paikat ovat yksityisaluetta myös netissä. Ylen aamuteeveessä 29.5.2013.

yle_aamu_290513.jpg

Ja myös Iltalehdessä 29.5.2013

Lapseniko villipeto? Tärkeä ja kiinnostava nettiluentoni pikkulasten vanhemmille löytyy täältä. Pidetty Väestöliiton Perheaikaa.fi palvelussa 31.5.2013.

lapseniko_villipeto.jpg

HS:n NYT-liitteessä 24.5.2013 toimittaja kysyi William Shakespearen 1590-luvun näytelmän nimellä: Kuinka äkäpussi kesytetään? Ja Raisan vastaushan on tietenkin:

Anna lapsen kiukulle tila, toista vaikka se, mitä lapsi ärjyy. Pahaa mieltä on huudettava kovempaa, jollei sitä kuulla. Kommentoi tunteita hellästi, ole rinnalla, siedä omatkin tunteesi. Ohjaa myönteiseen: Kestät kyllä, uus yritys, ei kannata pilata päiväänsä kiukulla! Ole luja ja turvallinen kallio mieluummin kuin arvaamaton tulivuori. Lasten kasvatukseen ei sovi sotilaskuri, eivätkä vellovan vihan ilmaisut ole sallittuja. Rajan voi vetää raivoamatta, rauhallinen puhe tai loru lepyttää. Omaa aggressiota ei pidä kohdentaa lapseen. Myönteiseen keskittyminen ja kiittämällä kasvattaminen on parempi lääke äksyilykierteeseen kuin samalle tasolle aleneminen.

Maaliskuinen haastattelu "Viikon henkilö" Auranmaan-lehteen viikko 11 3/2013.

Lupa nauttia. Upean Anja Snellmanin vieraana 19.3.2013 Studio 55:ssä puhumassa mm. aikuisiän (viisikymppisten) seksistä. Ohjelman voi katsoa täältä.

1.jpg

"Osana ensimmäistä Ajattelun Viikkoa 2012 Suomen Accenturelaiset äänestivät vuoden ajattelijaa. Äänestyksen voitti Raisa Cacciatore, jolle yhtiö lahjoitti palkinnoksi 10 000 euron edestä omaa osaamistaan. Raisa halusi suunnata työpanoksen VäestöliitollePerheystävällinen työpaikka -hankkeen käyttöön. Projekti käynnistyy tiiviissä yhteistyössä Väestöliiton kanssa kevään 2013 aikana."

RISPEKTI-hanke koulukiusaamista vastaan

rispekti26.jpg

MTV3:n Huomenta Suomessa 15.2.13 avattiin Rispekti-hanke. Mukana rahaa keräävä Kotipizzan toimitusjohtaja Timo Jalo, joka on sitoutunut luovuttamaan ainakin 50 000e hankkeelle. Koulut, vanhempainyhdistykset ja oppilaat voivat hakea 4000e stipendejä koulukiusaamista vastaan täältä. Suomen Vanhempainliitto ry:n toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila kannustaa mukaan. Duudsonien jakso edelliseltä illalta (Duudsonit tuli taloon, Kiusatusta kingiksi 14.2.13) oli varsinainen lähtölaukaus yhteistyöhankkeelle.

Aiempaa asiaa kiusaamisen ennaltaehkäisystä Iltalehdessä. Kaikki estämään kiusaamista, välittömällä pienien toimien puuttumisella, jotta isoja asioita ei ehdi tapahtua. Lapset ja nuoret tarvitsevat vastuullisia aikuisia ja ohjausta.

Väestöliiton julkaisu: Ammattilaisten kielletyt tunteet. Tutustu julkaisuun.

akt-kansi1.jpg

Tutkimus päivähoidon ja varhaiskasvatuksen työntekijöiden tunnetaakasta. Onko suomalainen, laadukkaana tunnettu varhaiskasvatus ajautumassa kriisiin? Näin voisi päätellä ammattikasvattajien omista kokemuksista; kiire lisääntyy, resurssipula kasvaa ja yhä useampi lapsi voi huonosti. Suuri kiitos kaikille tutkimukseen osallistuneille!

Ammattikasvattajan kielletyt tunteet sai tilaa TV1:n klo 18.00 uutisissa 11.2.13

akt_yle.jpg

Ystävänpäivä 2013

Muista lapsille hyödyllinen, jännä ja hauska kirja Ystävyys on ykkönen!

Tänään 3.1.12 Radiossa, Ajankohtainen Ykkönen "Kansalainen vuosimallia 2013", juontajana Ida-maria Bergman. Millaiseen arvomaailmaan lapsi syntyy vuonna 2013? Mitä asioita tuoreet vanhemmat arvostavat ja mitä asioita taas pyritään välttämään? Ajankohtaisen Ykkösen vieraina lastenpsykiatri Raisa Cacciatore sekä sosiaalitieteiden professori emerita Riitta Jallinoja.

Uudessa ET-lehdessä 1/2013 on juttua minusta ja Selma-mummostani sekä sitkeistä naisista.

etlehti.jpg

Ystävä pisti palautetta Opi ja kasva -konferenssin (12.12.12) jälkeen: "Hei, seminaarin jälkeen oltiin lasillisella ystävän kanssa. Mainitsin hänelle että en päässyt seuraamaan luentosi koska se oli samanaikaisesti toisen mielenkiintoisen luennon kanssa. Viereisestä pöydästä liittyi seuraamme tuntematon nainen, joka oli kuullut nimesi mainittavan. Seurasi n. puolen tunnin luento siitä, miten upea muija olet ja miten kirjasi pojista on muuttanut hänen - kahden pojan äidin - elämänkatsomusta positiiviseen ja avaraan suuntaan. Melkein jopa pyysi minun nimikirjoitukseni kun sanoin tavanneeni sinut keskiviikkona. Sanoi vielä, että kirjasi pojista on lähentänyt hänen ja miniöiden suhdetta. Eli voisiko parempaa palautetta tulla :)" - No eipä voisi!

Lauantaina 15.12.12 klo 16.00 Liv:llä Vanessa ja pikkuväki -ohjemassa vierailen jutustelemassa aiheesta onko tytöt tehty kanelista ja pojat sammakoista.

Palaute 3.12.12 Hämeenlinnan luennosta Hyvän mielenterveyden lautasmalli (20.11.2012):

Aihe: Palaute luennosta

Tervehdys! Luentoon liittyvän aineiston matkassa oli palautetoive.

Pidin luentoa monesta kohtaa vallan erinomaisena. Satuin istumaan kolmannen kerroksen parvella enkä sieltä viitsinyt puheenvuoroa pyytää, mutta mieleni teki kuulijoille sanoa, että kuunnelkaa tarkkaan ja koettakaa vielä ymmärtää kuulemanne. Raisan luennolla käyttämät esimerkit olivat monista kohtaa kuin suoraan lainauksia oman työmaani (erityistason päihdekuntoutus) asiakkaiden kertomuksista siitä, mikä on heitä ajanut huumeiden ja muiden addiktioiden pariin.

Kääntäen ajatellen, jos luennolla esiin tulleita asioita oikeasti pystyttäisiin huomioimaan vanhempia tukiessa, vanhemmuudessa, koulussa, päiväkodissa ja vieläpä lastensuojelussa niin uskoisin meillä olevan merkittävästi vähemmän päihderiippuvaisia, joiden kertoman perusteella juuret monesti löytyvät laiminlyödystä tunne-elämästä ja sitä seuranneesta itsetunnon vajauksesta.

Ja jottei palaute menisi pelkäksi ylistykseksi niin itselleni tuli luennon lopussa hivenen kaupallinen olo, kun niin moneen kertaan toit esiin mahdollisuuden hankkia ja tilata kirjoja aiheeseen liittyen (toki siihen voi vaikuttaa sekin, että tulin 3 kirjaa tilanneeksi jo ennen luentoa, koska olen ammattiani sivuavaa kirjallisuutta melko mittavasti keräillyt taustatyön helpottamiseksi.)

Ystävällisin terveisin Marko Rantanen, Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä / Mainiemen kuntoutumiskeskus.

Ylläolevan johdosta allaoleva:

Mietteitä 3.12.12 kirjoista tiedottamisesta luennoillani...

vauvakirjat_uusikuva.jpg

Inslag från Tankehörnan i Kvanthopp i Radio Vega

"Vi träffades som hastigast på Tankehörnan där jag var och gjorde ett par inslag om tänkande. Ett inslag med utdrag ur er diskussion sändes i vårt program Kvanthopp i Radio Vega 29.11.12 och jag tänkte tipsa om var du hittar det ifall du vill höra det: här. Programmet i sin helhet hittar du här. Mvh, Ulrica Fagerström redaktör, Kvanthopp Radio Vega, Yle, Helsingfors"

Vuoden ajattelijoita ajattelua_tiedekulmassa.jpg

...kaksin kappalein haastattelussa ‎eli Tiedekahvilassa Helsingissä 12.11.2012 Ajattelun tunti (todellakin 1h) nyt katsottavissa: Raisa Cacciatore ja Paul Lillrank keskustelevat Saku Tuomisen kanssa. Hmmm, meitä on monenlaisia ajattelijoita :)


Palaute Espoon ammattilaisille 12.10.12 suunnatusta luennosta Hyvän mielenterveyden lautasmalli.

Kuvia 26.9.12 Espoon vanhempainillasta samasta aiheesta:

espoon_lapsille_paras_elama_26.9.2012_metsojacacciatore.jpgLuennon alkuhetket

espoon_lapsille_paras_elama_26.9.2012_luennon_aloitus.jpg

Peruspalvelupäällikkö Juha Metso ja minä

Väestöliitossa luomme aggressiokasvatusta puolustusvoimille

Sotilaan hyviin taitoihin kuuluu itsehillintä, itsetunto ja aggression hallinta. Toisaalta kaikista näistä on hyötyä myös työelämässä ja parisuhteessa, Yhteistyö on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa väestönosaan, joka nyt erottuu esimerkiksi kolari- ja väkivaltarikollisuuden tilastoissa. Aggression portaat -koulutusmallia on kehitetty viimeisten viiden vuoden ajan tukemaan lasten ja nuorten kehitystä, ja kasvattajat ovat soveltaneet sitä kodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Aggression hallinnassa on oleellista, että varusmiehet oppivat hahmottamaan vaihtuvat tunnetilansa.Tulisi ymmärtää, että sinä itse olet paljon enemmän kuin tunne. Sinä olet pysyvä, ja sinulla on tunteen lisäksi aina järki, tahto, arvot ja suunnitelmat. Sietämättömät tunteet pitää osata tunnistaa, jotta niitä myös oppisi hallitsemaan.

Kun ärsyke koulun ruokajonossa, nakkikioskilla tai perheriidassa iskee, tulisi pystyä laskemaan kymmeneen, ottaa pari askelta taaksepäin tai kokeilla jotain kurssilla opittua mielenhallintakeinoa.Siinä on pieni hetki aikaa tehdä se päätös, että antaako tunteelle niin paljon valtaa, että romahtaa hallitsemattomaan tilaan. Vai ottaako sen vastuun, että tavoittelee päätöksenteon hetkeä eikä päästä tilannetta menemään niin pitkälle, että antaa itselleen luvan lyödä.

Vauvalehdessä 9/2012 oli Sanna Kangasniemen kolumni "Apua, se on poika!" Mainio pohdinta Vilho-vauvan kanssa. "Jonkinlaisena onnenamulettina pidän edelleen hyllyssä siskolta lainattua Pelastakaa pojat! -kirjaa. En ole vielä päässyt siinä alkua pidemmälle, mutta jotenkin jo kirjan läheisyys ryhdistää."

Olen Vuoden 2012 Ajattelija !! Kiitos Turun Luostarivuoren lukiolaisille ;)

Minut on valittu vuoden 2012 Ajattelijoiden joukkoon! Ajattelun viikon missiona on lisätä Suomessa ajattelun arvostusta. Osana ohjelmaa Elinkeinoelämän valtuuskunta ja Turun Luostarivuoren lukiolaiset valitsivat kumpikin 10 suomalaista ajattelijaa, jotka ovat aktiivisella ajattelullaan tuoneet olemassa olevaan jotain uutta, antaneet ajattelemisen aihetta tai muuttaneet asioita parempaan.

ajattelijat_2012.jpg

Muut Turun Luostarivuoden lukiolaisraadin valitsemat ovat filosofi Pekka Himanen, kansanedustaja Osmo Soininvaara, kirjailija Sofi Oksanen, avoimen lähdekoodin asiantuntija Linus Torvalds, presidentti Martti Ahtisaari, geriatrian professori Sirkka-Liisa Kivelä, kosmologi Esko Valtaoja, esseisti Antti Nylén sekä rap-artisti Karri Miettinen taiteilijanimeltään Paleface. KIITOS lukiolaiset, hieno juttu !!!

Kouvolan_kirjasto

Kouvolan Kaupungin kirjastossa 3.10.12 oli 120 innokasta kuulijaa :) Meinasi olla täyttä!

Palaute Espoon ammattilaisten luennosta, jossa sali oli täynnä eli 400 henkeä: "Kiitos jälleen hienosta luennosta 12.10. Sellosalissa. Lähetän osallistujille palautekyselyn huomenna. Ensimmäinen palaute oli mielestäni jo se, että kahvitauon aikana ei juuri kukaan poistunut, vaikka oli perjantai klo 14 ja vielä Hullut päivät meneillään" Terveisin Outi, viestintäpäällikkö, Espoon kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi.

Palautekooste Espoon ammattilaisille 12.10.12 suunnatusta luennosta Hyvän mielenterveyden lautasmalli.

Laurea ammatikoululaiset tekivät videoklipin Espoon luennostani 26.9.2012 Hyvän mielenterveyden lautasmalli.

Blogini 17.9.2012: Kyllä ärsyttää!

Uusimmat artikkelit: Vanhemmuus, Luottamus, Pettymyksen sietäminen.

Ihan tavallisia asioita

syntyi nuorten syrjäytymisen ehkäisyn työryhmän tuloksena 7.9.2012. Sain kunnian olla työssä mukana.

Tänään 6.9.12 klo 21.05 TV1 A-talk: Lapsuus vaarassa. Puhetta ja palautteita.

Mediassa:

- Taustapeili on Yle Radio Suomen alkuillan ajankohtaisohjelma arkisin klo 17.30-18.00. Muutama torstaina käsittelemme seksuaalisuutta, tällä viikolla nuorten seksuaalikasvatusta. Miten koulujen opetussuunnitelmat ja -käytännöt riittävät täyttämään lapsien ja nuorten tiedon tarvetta? Miten nykyvanhemmat pystyvät puhumaan lastensa kanssa seksistä? Kierrän puhumassa mm. tästä aiheesta opettajille, vanhemmille ja terveydenhuollon ammattilaisille - millainen heidän tiedontarpeensa on? Toimittaja Sanna Pirkkalainen haastattelee. Taustapeili torstaina 23.8.12 aiheena on nuorten seksuaalikasvatus. Ohjelmat ovat jälkikäteen kotisivullamme yle.fi/taustapeili ja Yle Areenassa .

- Minut näkee joulun alla Vanessa ja Pikkuväki ohjelmassa lauantaina 15.12.12: Mikä tekee pojan, mikä tytön? Livillä. JAKSO 13 klo 16 LIV. Pikauusinnat Nelosella Ma 13.30 ja ti 10.00 ja LIVIllä su 9.30 ja to 00.00, Nelonen perhe-kanavan aikataulut vielä auki. Ohjelma näkyy sen jälkeen myös ruutu.fi netti tvssä.

Elokuun 2012 Iiris-lehdessä puhtaan lapsuuden merkittävästä lukukokemuksesta. Pohdin siinä Riikka Juvosen ja Kalle Könkkölän kanssa asiaa. Itse rakastin Kätkijät-kirjoja :) iiris.jpg

"Nortonin pienissä hahmoissa kiehtoi lapsen näkökulma: pieni olento asuu aikuisten talossa, mutta sillä on ihan omat juttunsa toisin sanoen pieni voi olla kaunista. Yksi vadelmanmarja, saippuan lastu tai kengännauha voi olla iso asia.

Se kiehtoi, miten kätkijät orvokin alta tiirailivat ihmisiä ja elämää. Miten he olivat erillisiä ja itsenäisiä, vaikka olivat pikkuriikkisiä. Samoin näkymättömyys: vaikka kukaan ei näe eikä kukaan huomaa, silti heillä on oikea elämä isojen ihmisten maailmassa.

Pienet ihmiset elävät satua, joka on olemassa. Satu voi olla totta tässä ja nyt. Ja se on iso juttu."

Tänään 10.8.12 Iltalehdessä: Stop kiusaamiselle!

il_10.8.12.jpg

Nyt 8/2012 saatavilla upea teos vahvoista naisista, isoäideistä, äideistä ja tyttäristä. Kovakantinen, mustavalkokuvilla varustettu uutuus: Selma-mummoni nuoruudenrakkaus, sisältäen käsinkirjoitetut rakkausrunot vuodelta selma_kasvot_jpg.jpg1903 sekä Selman ihastuttava ja vauhdikas 100-vuotinen elämäntarina! Tarina on paikoin rankka, samalla suloinen, yllätyksellinen ja avaa hieman omaa ammatinvalintaani. Selma oli määrätietoinen selviytyjä ja minulle tärkeä, 30 vuoden tuttavuus, vaikka olikin jo 70-vuotias syntyessäni. Kirjassa kuuluu myös Selman äidin ja sisarten äänet.

Koulun alkajille ja alakouluiässä kannattaa lukea yhdessä. Seikkailukirjasta Ystävyys on ykkönen lapsi oppii tärkeitä asioita kaverisuhteista, erilaisuudesta, kiusaamisesta ja ystävyydestä! Etenkin 7-12-vuotiaille, kovakantinen, ihastuttava Osmo Pennan värikuvitus.

ystavyys_kansi.jpg

Uusi artikkeli tai "reseptilista" aiheesta Miten opetan pettymyksen sietoa ja epäonnistumista (22.7.2012) löytyy nyt aggressiokasvatuksen alta. Ohje on helppo teoriassa, vaikeampi käytännössä, mutta harjoitus tekee mestarin. Ole malli, harjoittele, käännä myönteiseksi, opeta aikalisä. Artikkeli on laadittu yhdessä kumppanini, erikoislääkäri Petri Heimosen kanssa. Olemme viime vuosina kouluttautuneet yhdessä mm. kolmannen polven kognitiivisessa psykoterapiassa.

Keväällä 19.4.2012 pidin Tamperetalossa Liikenneturvan järjestämässä opettajaseminaarissa luennon nuorten riskeistä. Miten opettaja voisi koulussa tukea nuoria toimimaan vähemmän riskialttiisti liikenteessä? Halusin inspiroida opettajia tähän tärkeään työhön! Heillähän on mahdollisuus vaikuttaa todella paljon nuorten asenteisiin. Opettajat eivät kuitenkaan koulutettavina ole se helpoin kohderyhmä. Itse jatkuvasti luennoivina he ovat useinkin aika kriittisiä. Nyt saamani tarkempi palaute oli kuitenkin mahtava, joten on odotettavissa, että ainakin nämä opet ottavat nuorten riskeihin vaikuttamisen uudella tavalla tosissaan! (2.7.12)

Juuri kesäloman (1.7.12) alla Pussauskopista tuli kolmas painos ulos! Nyt sitä taas saa.pussauskoppi_kansi.jpg

Hieno kirja-arvio Steiner Kasvatus -lehdessä Ystävyys on ykkönen -kirjasta :D.

Joskin Helena Häkkinen mainitaan kuvittajana, hän on kirjoittajana ja kuvittajana on mahtavasti koirien tunnemaailmaan eläytyvä Osmo Penna.

Kirjaesittely.

steiner_kasvatus_2.2012.jpg

selma_ja_frans.jpg

ILMESTYNYT SUKUPAINOS KIRJASTA Raisa Cacciatore: Selma ja Frans, Rakkaustarina vuosisadan vaihteesta + Frans A. Peltola: Hämärän hyräilyjä (1903), joka on ainutlaatuinen, Fransin omalla käsialalla kirjaan kuvattu runoteos-vihko rakkaalle Selmalle samoissa kansissa. Se on isoäidistäni ja ihana!

Tulossa hiukan myöhemmin se oikea, suurelle yleisölle suunnattu kirja jossa esitellään vähemmän sukuani. Tämä on tarkoitettu etenkin meidän suvulle, mutta on se kyllä kiinnostava muutenkin! Selman äiti avioitui (ja leskeytyi) kolme kertaa ja nai aina vain nuorempia. He melkein kaikki elivät n. 100-vuotiaaksi ja ehtivät monen moista. ja rakkaus, se oli silti ikuista! Kirjaesittely.

Kirjaa voi kysyä täältä: asiakaspalvelu@prometheuskustannus.fi

Ystäväni Hanna Brotherus on ohjannut teoksen Tanssiaiset Kaupunginteatteriin. Sen ohjelmakirjassa on artikkelini äidin ja tyttären suhteesta: Rakkautta on päästää perhonen tuuleen.

Turun Sanomissa 23.4.2012 ihana juttu koskettamisen merkityksestä ihmisen elämänkaaressa. Toimittaja Vappu Pitkänen, asiantuntijoina minä ja lastenpsykiatri Jukka Mäkelä:

Kosketus luo itsetuntoa ja muuttaa asenteita

Jämsässä, uudessa hienossa Paunun koulussa pidin Aggression hallinnasta luennon 17.4.12. Järjestäjä sanoi toivovansa, että tulisi ainakin 50 henkilöä - ammattilaisia ja vanhempia. Kahvit oli kuitenkin varauduttu tarjoamaan jopa 250:lle. Sitten väkeä tuli ja tuli. Tuoleja haettiin luokista ja takahuoneista lisää. Arviolta noin 300 innokasta kuulijaa oli hiiren hiljaa (ja välillä nauraen ja kyyneleitäkin näkyi) suuressa korkeassa aulatilassa kahden tunnin ajan. Ja pari kolme lehteäkin haastatteli. Palaute aamulla: "Kiitos vielä kerran mahtavasta illasta! Yksi isä totesi, että "tälläinen luentohan pitäisi olla pakollinen ennen lasten hankkimista".

Palaute tänään (16.4.12) Ystävyys on ykkönen -kirjan iltasatuna lukeneelta, juuri 6v täyttäneen pojan äidiltä:

Hei Raisa! Luimme kirjan loppuun ja oli oikein hyvä! Mielenkiintoinen, opettavainen ja mukaansatempaava. Jopa meidän pian nelivuotias tyttö kuunteli tarkasti. Keskustelimme ystävyydestä ja sen pelisäännöistä ja uskon, että Roope jäi todella miettimään näitä asioita. Ja puhuimme myös siitä, miten hänen tulee toimia, jos joku käyttäytyy kurjasti häntä kohtaan.Suosittelin kirjaa myös ystävälleni, joka on päiväkodin johtaja ja hän sanoi, että hankkivat sen myös päiväkotiin ja lukevat isommille lapsille. Ystävällisin terveisin, Tita

Toimittaja Heikki Impiö Jyväskylästä haastattelee minua Hyvän mielenterveyden lautasmallista. Esitetty 8.3.12 ja liittyy koulutuspäivääni 13.3.12 Jyväskylässä sekä seurakuntien ehkäisevän lastensuojelun verstaassa Seurakuntatalolla, että Arvokas Elämä -hankkeen tilaisuudessa kaupunginkirjastossa.

Sähkpostiin seuraavan päivänä järjestäjätaholta saamani viesti: "Palautteissa 100%sti KIITETTIIN hänen luento-osuuttaan: lähes kaikissa papereissa tämä oli erikseen mainittu – voimauttava, innostava, häntä olisi kuunnellut pidempään jne. kehukehuja ei siis säästelty!"

Yle Areenan Kultakuume-ohjelmassa Hanna Brotheruksen Tanssiaiset. Äidin ja tyttären kipeästä suhteesta. Lopussa muutama ajatus ohjelmalehtisestä, johon olen kirjoittanut aiheesta artikkelin. Yle Radio 1:n Tanssiaiset-juttu 12.3. klo 15.05 Kultakuumeessa.

matkasaarnaajat.jpg

Koulutuspäivä Espoon varhaiskasvattajille 1.3.12 vaati muskeleita. Mukana oli äänestyskonetta myöten kaikki rekvisiitta! Kirjoja, esitteitä, korteja, kyniä ja julisteita...

Opettaja -lehden 7/2012 arvio Ystävyys on ykkönen -kirjasta. "Kirjalle on varmasti tarvetta niin kotona kuin varhaiskasvatuksessakin. Cacciatoren teos on täsmätuote lapsen ihmissuhteiden käsittelyyn."

Yle Radio Keski-Suomi lähettää Heikki Impiön ja minun keskustelupätkän Hyvän mielenterveyden lautasmallista 8.3.2012 klo 13.40 Henki ja elämä -sarjassa. Netistä sen voi kuunnella reaaliaikaisena. Jyväskylän srk nettisivuilta löytyy myös.

Paljon ja tarkkaa palautetta 4.2.2012 koulutuspäivästä Seinäjoella!

Kauklahden kirjastonjohtaja Merja Peltola lähetti viestiä ja ottamiaan kuvia 22.11.11 luentoillasta: "Kiitos sinulle vielä kerran loistavasta illasta. Ainutlaatuinen yleisö- ja muukin menestys tässä kirjastossa. 120 henkeä paikalla."

kirjasto_taynna.jpg kirjat_esilla.jpg

Sain mainion palautteen Opetushallituksen Aggression portaat -koulutuspäivästä 14.11.2011: "Koulutushan onnistui aivan loistavasti – runsaat kiitokset vielä! Listassa samantyyppiset kommentit ovat vain yhteen kertaan – lähes jokaisessa tämän kurssin palautteessa toistuivat sanat ”loistava, huippuhyvä, erinomainen….” Eräs kurssilainen totesikin: ”Koulutuspäivä oli täydellinen!” Vastausprosenttikin on todella korkea, 87%! Kerttu Mäkelä, Koulutussuunnittelija, Opetushallitus

Nyt Youtubessa on video Helena Häkkisen ja minun keskustelusta kirjasta Ystävyys on ykkönen!

Nykypäivä tarvitsee Joulupukkia, joka muistaisi kaikkia maailman lapsia, toisi lahjoja ja tahtoisi hyvää kaikille. Savon Sanomat 19.12.2011

kutsut.jpg

Mukavaa postia pressalta! Ihanaa, kiitos!

Kiltti vai ei? Hyvä paha kiltteys, blogini Sarassa 16.11.11.

Keskisuomalaisessa oli juttu Ystävyys on ykkönen -kirjasta 13.10.2011.

SenioriFoorumissa Helsingissä 21.10.2011 esittelin Ystävyys on ykkönen lastenkirjaa, ja kohtasin 315 innokasta senioria. Muun muassa vanha herra, jonka nimeä en muista, kertoi olleensa isäni Jussi Alatalon ystävä Kulmakoulusäätiössä! Ihania ihmisiä, niin paljon energiaa ja lämpöä heistä huokui että huh! He myös reissaavat kuukausittain kulttuuritapahtumissa. Rovasti Ensio Klemi on koollekutsuja ja foorumin alkuunpanija. Tilaisuuden kruunasivat vastaleivottu voisilmäpulla ja patonki. Kyllä jopa Nilla olisi ollut tästä mielissään! Mutta tällä kerralla oikeita koiria ei esittelyssä ollut, vain kuvia ja videoita. Itse asiassa tuo 45min esitys taltioitiin ja sitä voi kysellä Ensio Klemiltä (p. 0503016941). Esityksessä kuvaan, miten ja miksi kirja on syntynyt.

Lue palaute Naistentaudit ja seksuaalisuus '11 seminaarissa pitämästäni ammattilaisille suunnatusta luennosta. Aiheena oli Lapsen ja nuoren portaittainen seksuaalinen kehitys.

Ystävyys on ykkönen -kirja julkaistiin 22.9.2011ystavyys_on_ykkonen_julkkarit_01.jpg

Miksi lastenkirja?

Moni on ihmetellyt, miksi lastenkirja? Joku mieltää minut kasvatus-oppaitten tekijäksi, joku toinen seksuaalikasvattajaksi. Itse asiassa ensimmäinen kirjani oli vauvojen ensikirja, Syliseikkailu 1999 joka oli Äitiyspakkauksessa vuosina 2000 ja 2001. Siitä seurasi kokonainen vauvakirjasto! Ja pian perään (2001) ilmestyi nuorille miehille suunnattu Legopalikoista leopardikalsareihin, joka uudistettiin ja on nyt (2011) vihdoin on käännetty viroksi. Nuorille suunnattu Hei Beibi, mä oon tulta (2005) on sekin jo uudistettu ja käännetty viroksi.

Aloitin siis vauvojen ja nuorten kirjoista. Toisaalta kun tahdon parantaa lasten ja nuorten elämänhallintaa ja hyvinvointia, niin olen oppinut, että paras tapa on vaikuttaa heidän vanhempiinsa. Näin ollen olen kirjoittanut kasvatusoppaita: seksuaalisuudesta, itsetunnosta ja aggressiosta.ystavyys_on_ykkonen_julkkarit_02.jpg

Erityisesti minua kiehtoo tunnekasvatus, Seksuaalisuuden portaat ja Aggression portaat ovat tunnekasvatusmalleja. Mielestäni tällä saralla on meillä suomalaisilla vielä varsin paljon petrattavaa. Tunteiden kanssa pärjääminen liittyy vahvasti itsetuntoon ja elämänhallinnan kokemukseen.

Myös ystävyyssuhteet ja sosiaaliset taidot edistävät hyvinvointia. Ystävänä olemisen harjoittelu on tärkeää! On hyvä oppia tunnistamaan, kuka on todellinen ystävä ja noudattaa ystävyyden sääntöjä. Tämä on oleellista punnita myös seurustelu- ja rakkaussuhteessa.

Tästä syystä lasten kirjan tekeminen ystävyydestä on luonteva jatko kirjalliselle uralleni. Mielestäni onnistuimme erinomaisesti Helena Häkkisen kanssa tässä kirjassa. Myös esilukijoina toimineet lapset ovat tykänneet kovasti ja auttaneet meitä. Nyt kirja on teidän arvioitavananne, arvon lukijat, joten olkaapa hyvät!

YLE Tampere 17.8.2011: Raivokas lapsi kaipaa aikuisen ohjausta. Tunteiden nimeäminen auttaa lasta.

Aggressio-juttu Vihakasvatus ei ole kamppailulaji Länsi-Uusimaa-lehdessä 16.8.11 (ja monessa muussakin paikallislehdessä ilmeisesti).

lansi-uusimaa_lehti_16.8.11.jpg

Päivän kasvo 12.8.2011 TV1. Näkyy myös Areenalla.

Ja palautetta ohjelmasta on tullut valtavasti, tässä yksi:

Palautteeni RAISA CACCIATORE:lle.
Televisiossa (taisi olla Päivän kasvo ohjelma)
kertomanne asiat osuivat juuri tähän päivään ja tämän päivän ongelmiin. Katselin ja kuuntelin ohjelmaa mielenkiinnolla. Olisin toivonut, että kaikki Suomen päättäjät ja muutkin asianosaiset olisivat nähneet ohjelman. Esitetyt asiat olivat parasta, mitä tv:ssä on ikinä kerrottu. Tälläisia asiantuntijoita pitäisi televisiossa näyttää päivittäin.
TV:ssä on kyllä useita kokkiohjelmia ja koirankoulutusta, mutta ei todellakaan ihmisille tarkoitettua "opetusta".
Usein olen kritisoinut sitä, että kaikkeen muuhun rakentamiseen (esim. talon) tarvitaan hirveä määrä erilaisia lupia, mutta ihmisen tekemiseen ei tarvitse kysyä keneltäkään lupaa.
Opettajan työssäni olen saanut huoltajilta palautetta esim. sellaista etteivät he tule toimeen kahden lapsensa kanssa.
Opettajan on kuitenkin pärjättävä 32 erilaisen lapsen kanssa.
Nykyinen opetusministeri aloittaa taas koulujen tuntijakoa koskevan selvityksen. Entinenkään ei saanut sitä varmiiksi.
Ei koulujen ongelmat poistu tunteja vekslaamalla. Ongelmat ovat muualla.
KIITOS todella mielenkiintoisista kommenteista televisiossa.
Kaikkea hyvää toivoo Juha, ope, evp

Sydämen sivistys -kirjan julkistamistilaisuus 11.8.11.

sydamen_sivistys_julkistus_057.jpg

Lindan tiukassa haastattelussa 4.8.2011.

SARA:n blogi 4.8.2011: Panikointi on pahinta.

Sana-lehti 14.7.2011Ole läsnä lapselle.

Anna 14.7.2011 "puheenaihe: Kannattako uusperheen asua yhdessä?" s. 22-25.

Hassua, toimittaja tulee kysymään, että eikö minulla olisi jotakin mielipidettä uuseperheestä ja omista ratkaisuistani. Sanon sitten mahdollisimman pehmeästi että se mikä sopii meille ei ollenkaan aina sovi muille. Niin sitten lehti laittaa otsikon jossa RC väittää: että uusperhettä on melkein mahdoton saada toimimaan, jos lapset ovat murrosikäisiä. Hohhoijaa. Mutta muuten hyvä juttu ;)

5.7.2011 SARA blogi: Antaa ahdistaa. Hän on vastaanotolla jälleen, kiltti ja uupunut nainen...

Kotilääkärilehdessä (Heinäkuu 2011) olen Saarijärveläisen maalaislääkäri Kiminkisen kanssa miettimässä syntyjä syviä. Kyseessä on lehden juttusarja Kiminkisen lauteilla, joskin me vain soutelimme, ei saunottu ;)

3.6.2011 SARA blogi Oivalluksia Ranskan lomalla. Olipa taas kiva päästä hetkeksi pois arjen kiireistä...

16.5.2011 SARA blogi Rakkaus ei riitä. Lapsena opin juoksemaan pakoon. Mikä tahansa sana tai teko saattoi johtaa väkivaltaiseen rankaisuun...