Gullungar Temperamentbok / Ihanat ipanat temperamenttikirjaipanat_kansi.jpg

Niina Komsi, Raisa Cacciatore, Lea Hyvärinen ja Osmo Penna

Alla babyer känner och handlar på sitt eget personliga sätt. Detta kallas för temperament. En uttrycker sin glädje och sitt missnöje med högt ljud och en annan med små antydelser. En älskar omväxling och överraskningar och en annan en trygg vardag och bekanta saker. Ingen av dem är lyckligare än de andra, utan de uttrycker sina känslor på olika sätt.

Temperament är en blandning av många egenskaper. I alla egenskaper finns både bra och dåliga sidor och man lär sig bemästra alla de olika egenskaperna. En baby kan inte själv välja sitt temperament. Det finns inte ett bra eller dåligt temperament! Alla babyer behöver stöd från vuxna för att klara av att hantera starka känslor.

Denna bok bygger på erfarenheter författarna har fått genom befolkningsförbundet Väestöliittos verksamheter Perheverkko och Miehen Aika samt deras sakkunskap om barnets första levnadsår tack vare sitt yrke och sitt eget föräldraskap.

Barnpsykiater Raisa Cacciatore, sakkunnigläkare vid befolkningsförbundets klinik för sexuell hälsa, var den som kom med idén till boken GULLUNGAR. Den är illustrerad av AD-grafikern Osmo Penna (Studio Penna).

Psykolog Niina Komsi som är expert på utvecklingspsykologi och babyns temperament svarar för texten.

Och docenten i oftalmologi och utvecklingsneuropsykologi, MKD Lea Hyvärinen (Lea-test), har medverkat i frågor om utvecklingen av småbarns syn.

Boken är översatt till svenska av barnmorska, ridterapeut Susanne Ingman-Friberg.

WSOY Vauvakirjasto