Vanhemmuus - erikoisprojekti vai osa tavallista elämää?

Raisa Cacciatore

Hyvinvoivia lapsia kasvaa tavallisissa perheissä. Jokainen perhe on omansalainen. Silti uusia näkökulmia ja tutkitusti hyväksi todettuja kasvatusmalleja kannattaa kokeilla! Lapsen ja nuoren terve kasvu ja kehitys ovat äärettömän tärkeitä asioita. Miten itsetunto, elämänilo ja luovuus kukoistavat?

Vanhempana olet täsmälleen sen ikäinen, kuin vanhin lapsesi on. Jokainen lapsi on myös erilainen. Eri temperamentit ja ikävaiheet vaativat erilaista vanhemmuutta. Vanhemmuus muuttuu myös ihmisten ja aikojen mukana.

Usein tilanne on se, että aikuinen ei halua kasvattaa lapsiaan samoin, kun itseä on kasvatettu. Silloin maalaisjärkeä ei löydy päästä, kun malleja yksinkertaisesti ei ole. Hyvä kirja, juttelut toisten vanhempien kanssa, kasvatukseen liittyvät tv-ohjelmat, asiantuntijaluento tai lehtiartikkelikin voi auttaa avaamaan uuden näkökulman ja muuttamaan kasvatuksen suuntaa hitusen parempaan suuntaan.

Kasvatusta tapahtuu aina, kun lasten ja nuorten kanssa ollaan. Aina välittyy arvoja, asenteita ja malleja. Kasvatusvastuuta ei voi kiletää, jos toimii lasten ja nuorten kanssa.

Vanhemmuus ja lasten kasvatus ovat ihan tavallisia asioita, tavallista elämää: rajojen asettamista, ruoanlaittoa ja nukkumaanmenorituaaleja, arvojen ja elämäntapojen opettamista, harrastuksiin viemistä, kotiintuloaikojen sopimista, perhepalavereja, rakkautta, huolenpitoa, läksyapua, välittämistä ja tukena olemista. Useimmille ei siis mitään avaruustiedettä. Mutta sitäkin voi opiskella ja siinä kehittyä. Ainakin itse kaipasin selkokielisiä ohjeita tuhannen kertaa. Omat opiskeluni kirjoitin kirjoiksi, koska oletan että joku muukin pähkäilee näiden asioiden kanssa.

Lapsen itsetunto ja elämänilo kasvavat siitä, että hän huomaa osaavansa, oppivansa ja saavansa apua aina kun sitä tarvitsee. Lapsi ja nuori tarvitsevat lähelleen aikaa antavia, heistä välittäviä ja innostuvia, asiallisia kasvattajia. Muuten kasvatuksen hoitavat mainokset, tosiTV ja internetin rajaton maailma.

Oma lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas. Oma vanhempi tuntee lapsensa parhaiten. Vanhempi-lapsi-ihmissuhde solmitaan pysyvästi. Aikuinen kehittyy tässä ihmissuhteessa vähintään yhtä paljon kuin lapsi tai nuori. Siihen kannattaa heittäytyä täysillä!

Materiaalia

Huomenna pannaan pussauskoppiin

Portaita pitkin

Miten tuen lapsen ja nuoren itsetuntoa

Pelastakaa pojat

Kiukkukirja

Kapinakirja

Vauvakirjasto

Lue kirja Kymmenen kysymystä kasvatuksesta (Toim. Elina Nivala, Lasten keskus 2011).